Megoldás: savanyú káposzta

2023.01.01. 15:00

K2 az új varázsszó az érelmeszesedés elleni harcban

Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. A K2-vitamin fontos szerepét az érelmeszesedés elleni harcban egyre több orvosi kutatás erősíti meg.

TEOL

A K2-vitamin erjesztett ételekben található, pl. a savanyú káposztában (Fotó: MW)

Fotó: Jóna István

Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy egy vitamin, mégpedig konkrétan a K2-vitamin, akadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitamin hiánya is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

„Magyarországon a szív és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki. Fontos tudni, hogy a szív és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény – mondja prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. – Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!” 

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit. 

Számos kutatás vizsgálta a K2-vitamin bevitele és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16 057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség. A 4807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást. A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitamin-bevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely kalcium-lerakódás következtében megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben. Ez a fehérje megköti a vérben levő felesleges kalciumot, hogy ne rakódjon le az erek falában. 

A savanyú káposztában például sok K2 van, de természetesen tablettában is szedhető (Fotó: MW)

Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amihez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét). Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik. Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés, stb. Ezen funkciója miatt a K2-vitamin abszolút alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából. 

„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében.” — folytatja a kardiológus professzor.

Miben található meg a K2-vitamin?

A K2-vitamin erjesztett ételekben található, pl. a savanyú káposztában, illetve állati eredetű ételekben, mint tej, tojás, sajt. Az ipari állattartás miatt ezen ételek K2-vitamin tartalma ma már lényegesen alacsonyabb, mint dédszüleink korában, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne.

A D-vitamin félmunkát végez a K2-vitamin nélkül

A K2-vitamint, és a sokféle pozitív hatásáról ismert D-vitamint a természet „egy párnak” szánta, mivel számos esetben egymás hatását egészítik ki. Igaz ez a szív és érrendszernél is. A D-vitamin elősegíti az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin által aktiválásra kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában