Halogatók hajráznak

2022.12.14. 17:00

Senki nem akar a tükörjégen ide-oda csúszkálni

Kemény mínuszok, csúszós utak – a múlt hét végén, e hét elején térségünkbe is megérkezett az igazi tél. Aki eddig netán halogatta volna a gépjármű szezo­nális gumicseréjét, az most hajrázhat, hiszen jelentősen megnőtt a forgalom a szakszervizekben.

Szabó Szabolcs

Győri Tamás, a Weisz Gumiszerviz üzletvezetője szerint az autósok többsége nem kockáztat Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Dunaújváros „A hétfői műszak még az átlaghoz képest jóval pörgősebb volt. Plusz, folyamatosan csengett a telefon, régi-új ügyfelek próbáltak mielőbbi időpontot foglalni a szezonális átgumizásra. Autós szempontból az időjárás nem volt vészes november, és még december hónap elején sem, így sokan kivártak a gumicserével” – mondta el lapunknak Győri Tamás, a dunaújvárosi Weisz Gumiszerviz üzletvezetője. Kíváncsiak voltunk, az infláció, az áremelkedések miatt nem csökkent-e forgalmuk az elmúlt évekhez képest: 

– Korai lenne még pontos mérleget vonni, ám mi azt tapasztaltuk, hogy több olyan régi, idősebb ügyfelünk is visszatért, akik az elmúlt egy-két évben a járványhelyzet miatt lerakták az autót. A céges partnereink a korábbiakhoz hasonlóan ütemezetten hozták járműveiket gumicserére, szervizre. A vállalkozások érthetően nem akarnak kockáztatni. A magánszemélyek esetében meglepődtek, hogy drasztikusan, összességével közel 40 százalékkal emelkedtek a gumiabroncs­árak, de rendre nem ezen spórolnak, hiszen senki nem akar kopott nyári gumival tükörjégen ide-oda csúszkálni. Vélhetően ezzel magyarázható a már említett hét eleji roham is – fogalmazott Győri Tamás. 

Jeges aszfalt – nem nyári guminak való terep Fotó: Laczkó Izabella
Fotós: Laczkó Izabella

A szezonális gumicserét követően a tulajdonosoknak a tárolásról is gondoskodniuk kell. Dunaújvárosban és a térségben is szinte az összes szakszerviz kínál ilyen jellegű szolgáltatást, ám sokan maguk gondoskodnak az abroncsok pihentetéséről. A szakemberek szerint a gumik minőségének megőrzése szempontjából a leghasznosabb, ha sikerül olyan száraz, páramentes helyet találni, ahol az átlaghőmérséklet 15 fok körül mozog és az abroncsokat nem éri napfény és nem érintkeznek különböző vegyi anyagokkal sem. Továbbá javallott a kerekeken megjelölni, hová volt felhelyezve az adott járművön. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában