A dupla szilvás bonbon két csillagot kapott, a dupla málnás egyet

2022.11.24. 14:00

Csodák a csokiszentélyből

Azt hiszem, talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné a Charlie és a csokigyár, azaz Willy Wonka történetét a csodás csokoládé és édességbirodalomban. Kicsit úgy érezhettem magam, mint a film egyik szereplője, amikor beléptem a CsoKiss Manufaktúra műhelyébe, és élőben megnézhettem, hogyan készülnek azok a fantasztikus bonbonok és csokicsodák, amelyekből már jó párat volt szerencsém megkóstolni. A „csokiszentélyben” Kissné Keserű Erika, az édességek megálmodója fogadott.

Varga Zsófia

Kissné Keserű Erika a CsoKiss Manufaktúra műhelyében avat be a titkokba Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Dunaújváros – A legutóbbi Great Taste Awards versenyen egyik bonbonom, a maracujás-földimogyorós ízesítésű nem nyert, csak értékelést kaptam róla. Akkor elhatároztam, hogy addig fogok nevezni vele, amíg nem koronázza siker a próbálkozásokat. Ez az ízkombináció nagyon különleges, meghökkentő párosítás, amit a zsűri visszajelzése is alátámasztott. Ezen a megmérettetésen három kategória van, azaz 1, 2 és 3 csillag, ez a bonbonom végül 2 csillagot kapott. Most neveztem a dupla szilvásat, aminek 2 csillagot adtak, illetve 1 csillaggal jutalmazták a dupla málnás, sós karamellás és irsai pálinkás bonbont. Nem volt még olyan alkalom a verseny történetében, amikor magyar készítőnek minden terméke díjat érdemelt ki – mesélte büszkén Keserű Erika. 

Különleges a díszítésük is
Fotós: LI

– A Great Taste Awards-ot az élelmiszerek Oscar-díjának is nevezik, ahol a termékeket ki kellett küldeni Londonba. Mindenféle élelmiszert versenyeztetnek, a hústól a teáig több mint 14 ezer féle terméket zsűriztek, ezekből összesen 10 százalék kapott valamilyen díjat. Idén kaptunk még egy kimagasló elismerést, a Great Taste Producert, ezt azok a különleges ízeket gyártók kapják, akiknek 5 éven belül egymás után háromszor díjazzák a terméküket. A tonkabab-kávés bonbonnal nemrég nevezünk, szintén Londonba küldtük ki, ezúttal az Academy of Chocolate-on indulunk, ami kifejezetten a csokoládék versenye, kíváncsian várjuk az eredményt. 

Ízesíti, formázza, majd később csomagolja és keresi a gazdáját
Fotós: LI

Természetesen ha már ott jártunk, megkértünk Erikát, hogy meséljen arról, avasson be bennünket azokba a munkafolyamatokba, amelyek során a csokoládépasztilla elnyeri végleges formáját és bonbonok, táblás csokik, vagy akár csokinyalókák formájában leemelhetjük a polcról. Íme a válasz: – Félkész terméket vásárolunk, kolumbiai, francia és belga csokoládéról van szó. A tejcsokoládéból próbáljuk a minél magasabb kakaótartalmút választani és inkább a kolumbiait előnyben részesíteni. Arra szeretnénk edzeni az embereket ezzel, hogy a minőségi csokoládénak a kakaóbab az alapja, és adalékanyagot nem tartalmaz, ami a kézműves csokoládénak a jellegzetessége. A félkész terméket felolvasztjuk, mi szaknyelven úgy mondjuk, hogy előkristályosítjuk, a köznyelv ezt temperálásnak mondja. Miután kialakítottuk a kristályszerkezetét, ízesítjük, formázzuk, mindenféle fantáziát beleviszünk, utána csomagoljuk és keressük a gazdáját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában