Dég

2022.11.10. 16:00

Ahová el kell menni – nemzeti örökségünk, a Festetics-kastély

Világítanak a hófehérre meszelt falak a Festeticsek megújult klasszicista kastélyán, amelyet körülvesz a szabadkőművesek egyik titokzatos jelképének számító dégi angolpark. A pompa, a kultúra és a történelem izgalmas keverékével találkozhat mostantól itt a látogató, aki vezetett csoportok résztvevőjeként tekintheti meg az épületegyüttest és a benne kialakított kiállításokat. Kedden adták át a több mint 3 milliárd 300 millió forintból felújított kastélyt.

S. Töttő Rita/FMH

Varga Gábor (b), Csepreghy Nándor, Gárdonyi Sándorné, Mohácsi Mónika és dr. Simon László az avatáson Fotó: FG

Fotó: gaborfeherphoto

A kastélyok és a várak pozíciójának megerősítését a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram szolgálja, amelynek keretében mintegy 29 kiemelt jelentőségű kastély, vár újul meg. Minderről az ünnepélyes projektzárón és megnyitón Mohácsi Mónika, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, az esemény házigazdája beszélt. Ehhez a forrást egy, az Európai Unió által támogatott pályázat biztosította 43 milliárd forint összértékben, amelyet Magyarország Kormánya mintegy 14 milliárd forint hazai forrással egészített ki. 2021 májusától 10 helyszín nyílhatott így meg a látogatók előtt, 2023-ra pedig az összes további helyszínen befejeződnek a fejlesztések. Videóüzenetben köszöntötte az ünneplőket Festetics Enrico, a kastély egykori építtetőinek, tulajdonosainak leszármazottja is: sajnálatát fejezte ki, hogy családjával nem tud részt venni a kastély életében az oly meghatározó felújítást követően. 

A kastély belseje és tárolói is megszépültek, érdemes megnézni
Fotós: gaborfeherphoto

A felújított kastély átadási ünnepségén részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. 

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője 2018 áprilisára emlékezett vissza, amikor még Festetics László gróffal együtt tették le az alapkövet, amely a kastély felújítását indította el: – A dégi kastély nemzeti örökségünk részét képezi, reményeink szerint a turisztikai fejlesztésnek köszönhetően Dég és a térség az országszerte fejlődő turisztikai termékcsomag láncszemévé válhat. 

– Egy olyan kastély, amely korai klasszicista stílusával az elsők között volt az országban, amelynek oly neves és tehetséges építész adott karaktert, mint Pollack Mihály, amelynek angolparkja a New York-i Central parkhoz mérhető, kétségtelenül csábító célpont – fogalmazott köszöntőjében dr. Simon László, Fejér megye főispánja. 

– A dégi kastélyban szinte egyszerre van jelen minden, ami a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram elindítását és megvalósítását indokolta: benne van az épített és a kézzel nem fogható, szellemi örökségünk is – mondta el az ünnepélyes átadón Csepreghy Nándor miniszterhelyettes. Továbbá kijelentette: – Nem hagyunk torzóban semmit, s többet végeztünk, mint amennyit az összes többi kormány együttvéve végzett a rendszerváltás óta az örökségvédelem területén – mondta a miniszterhelyettes. A kastély kulcsának szimbolikus átadása, valamint a szalagátvágás után Gárdonyi Sándorné, Dég polgármestere köszöntötte az ünneplőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában