Október a Látás hónapja

2022.10.30. 07:00

Legnagyobb kincsünk a látás, óvjuk, amíg lehet

„Vigyázz rá, mint a szemed világára” – tartja a régi magyar mondás. De vajon valóban vigyázunk a szemünkre? Megfelelő módon óvjuk a látásunkat? Ha ezen kérdések bármelyikére adott válaszban csak minimálisan is kételkedünk, a Látás hónapja akció keretében sokat tehetünk szemünk megóvása érdekében.

Morva Dávid

Fotó: Shutterstock

Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep, hiszen a környezetünkből érkező ingerek túlnyomó részét a szemünk segítségével fogjuk fel. Ezért kiemelt jelentőséggel bír ennek a szervnek az egészsége. A Magyar Látszerész Szövetség által indított kezdeményezés ezt hivatott szolgálni. 

A kezdeményezés nem új keletű, hiszen hazánkban immáron tizenhét éve minden október a Látás hónapja. Ez egyébként egy Magyarországon létrejött szakmai kampány, amely Kanada és néhány tengerentúli ország kivételével egyedülálló. A Magyar Látszerész Szövetség hívta életre a kezdeményezést, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mondta el kérdésünkre Szabadi Zsolt, a szervezet elnöke.  

Szabadi Zsolt a Magyar Látszerész Szövetség elnöke Fotó: internet

„Nagyon komoly szakmai háttérrel rendelkezik ez a kezdeményezés, jelenleg is országszerte háromszáznál több üzlet vesz ebben részt. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nagyon népszerű az akció. Ezt jól példázza, hogy minden évben meg kellett hosszabbítani a Látás hónapjának akcióját, amely így nagyjából hathetes időintervallumra duzzad. Ez idén sem lesz másként” – mondta a szakember. Hozzátette, a program célja, a lakosság látáskultúrájának és látásegészségének a javítása, amely a Covid óta felértékelődött.

"Érdekes a párhuzam, de amióta a Covid vírus megjelent, ezzel együtt pedig a különböző korlátozások és lezárások, azóta a látásegészség felértékelődött. Az emberek a „home office” térnyerése miatt monitor elé kényszerültek, így még több időt töltenek mesterséges fények környezetében, ez pedig előhozhat korábban nem ismert problémákat. A Covid másik vonzata, hogy az egészség, az egészségre való törekvés még nagyobb hangsúlyt kap, ez pedig kiterjed a látásra is.” 

Mindenki lát, csak nem mindegy, mennyit 

A Látás hónapja kampány minden olyan üzletekben elérhető, amelyek részt vesznek az akcióban. Dunaújvárosban is több ilyen található, ezek listája a latashonapja.hu oldalon a „térképes kereső” menüpont alatt az irányítószám megadásával lehívható. Emellett az akciónak saját applikációja is van. Az akcióban részt vevő szaküzletek pedig három ingyenes szolgáltatással igyekeznek képet adni a látással kapcsolatban. 

„Az első egy ingyenes látásellenőrzés, ilyenkor azt a bizonyos fali táblát (vízustáblát) olvastatjuk el az emberrel. Ebből kiderül, milyen a látásminőség. Van egy díjmentes szemüvegellenőrzés, tehát a már meglévő szemüveget vizsgáljuk meg, felületi sérüléseket és természetesen a lencse más egyéb tulajdonságait tekintve. A harmadik szolgáltatás pedig egy teljes körű szaktanácsadás a látást illetően. Mindezek attól függetlenül, hogy rendel-e szemüveget végül az illető vagy sem” – ismertette a szakember a vizsgálatok menetét. Elmondása szerint, mindenki úgy tér be az optikushoz, hogy ők látnak, a szakemberek pedig pontosan megmondják, mennyit.  

Az akció nagy népszerűségnek örvend, hiszen az abban szereplő üzletetek listája évről évre bővül, emellett nem véletlen az sem – ahogyan az fent már írtuk is –, hogy meg kell hosszabbítani az akció idejét jellemzően két héttel.  

Vigyázzunk tehát látásunkra, hiszen „a szem az a kis ablak, amin a lelked néz ki.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában