Az áprilisban kiültetett palántákra extra figyelmet fordított

2022.09.09. 11:30

240 kilogrammot nyom a polgárdi óriás Giga Tök Úr

A kis aranyos jelenleg 240 kilogrammot nyom, amihez a nyáron naponta több száz liter vízre is szükség volt. Ha megéli, megy az országos tökversenyre, majd hallo­weeni „fő” tök lesz belőle.

Hajdú Marianna

A tököt Bognár Roland olyan odafigyeléssel gondozta, mint ahogy egy kisgyereket szoktak Fotó: Fehér Gábor/FMH

Fotó: Fehér Gábor

A gigaméretű tök a Bognár családnál „gyúrta” ki magát ekkorára. Nem mindennapi mérete történetét nézve, nem meglepő. 
A „tököcske” gazdája, Bognár Roland előre megfontolt szándékkal kezdett a tök nevelésébe. Magot kért a 2021-ben az ország legnagyobb tökét termesztő emberétől, majd ezt elvetette. 

A rekkenő hőségben nedves ronggyal takarta be

Az április elején kiültetett palánták gondozására extra figyelmet fordított. A locsolás és a folyamatos tápanyag-utánpótlás mellett még az erős napsütésben arra is gondolt, hogy árnyékot készítsen a növénynek. A tökök nőttek, fejlődtek szépen. Egy közülük a többinél is szemrevalóbb volt. Ettől kezdve a gondos gazda ennek az egy példánynak szentelte minden figyelmét. 
Roland elmondása szerint már a virág beporzását követően egy héttel látszott, hogy „ebből lesz valami”. Ettől kezdve napi törődést igényelt a különleges tök úgy, mint egy kisgyerek. Ahányszor a kertben járt, annyiszor nézte meg dédelgetettjét. Folyamatosan figyelte, nehogy valamilyen bogár belerágjon, a szárát igazgatta, nehogy letörjön. 

A rekkenő hőségben nedves ronggyal takarta be, hogy ki ne száradjon, héja puha maradjon, így biztosítva a további növekedést. Naponta több száz liter vízre volt szükség az öntözéséhez, mivel lombjának felülete nyáron elérte a 150 négyzetmétert. 
Szeretgette, becézgette, aminek meg lett az eredménye. A becslő számítások szerint körülbelül 240 kilogrammot nyomhat a „tököcske”. Nőni már látványosan nem fog, most már csak érik. Még néhány hétig lehet izgulni, hogy minden rendben legyen. 
Nagy esély van október elején a gigatököt megmérettetni Martonvásáron, a legnagyobb tökök országos versenyén. Ha megéli, halloween tájékán lehetséges, hogy a Polgárdi felirat környékén is megmutatja majd magát. 

Ha ősz, akkor tökös rendezvények

Giga Tök Úr gazdája azt mondja, hogy nagy esély van arra, hogy októberben meg tudja mutatni – összeméretni másokéval – a különlegességét. Martonvásáron lesz ugyanis a gigatökök megmérettetése a jövő hónapban. Előtte azonban térségünkben is lesz alkalom arra, hogy megcsodáljuk ezeket a vidám színekben pompázó őszi terméseket. Talán mondanunk sem kell, a tökfesztivál ad majd erre lehetőséget Rác­almáson, mégpedig nem is olyan sokára: szeptember 16–17–18-án, vagyis jövő hét végén tartják az országos hírű rendezvényt. A bázishely ezúttal is a Jankovich-kúria lesz, ahol szintén megtartják az óriás tökök országos versenyét és a tökkirályválasztást. De lesz töksétány, lehet töklámpást faragni és indulni vele a töklámpás bringatúrán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában