Pentelei napok

2022.06.13. 07:00

Gazda- és gazdasszony-vetélkedővel

A Pentele Baráti Kör június 10–12. között tartotta a Pentele napok programjait. Pénteken és szombaton a Pentele Klubházban, vasárnap az óvárosi római katolikus templomban zajlottak az események. Az első két nap során a hagyományos ízek és a báli hangulat dominált.

Török Tímea

Sebőné Hajnal Margit a pálinka kategóriában abszolút győztes lett, és az összesített versenyben is a ranglista elején végzett Fotók: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

A Pentelei Baráti Kör elnöke, Pálinkás Bertalan szerint sok tennivaló van még az évszázadok alatt örökül hagyott helyi házi italkészítés és konyhaművészet közkinccsé tételében. 
Ezért a pandémiás időszakot maguk mögött hagyva, az egyesület nagy örömmel rendezte meg a Pentele napok rendezvénysorozatát, amelynek keretében meghirdették a hagyományos gazda- és gazdasszony-vetélkedőt. Majd a bor-, pálinka-, böllér- és süteményverseny díjazottjait közösen zenés bállal ünnepelték meg szombaton délután. 
A kiváló termékeket gondosan kiválasztott, nagy szakértelemmel rendelkező zsűritagok értékelték. A bor-, pálinka-, böllérverseny ítészei pénteken délután, a sütemények értékelésén pedig szombaton délelőtt dolgoztak. 

A böllérverseny résztvevőit két kategóriában díjazták 
Forrás: Zsedrovits Eniko

A böllérverseny két kategóriában zajlott, öttagú zsűri dolgozott a végeredmény kialakításán. A penteleiek igazán jól elkészített „disznóságait”, például szalonnát, sonkát, kolbászt, szalámit várták a megmérettetésre. Végül a füstölt áru kategóriában Matlag Attila győzött, a töltelékárut készítők közül Márkus József házi terméke bizonyult a legjobbnak. 

A borverseny a pentelei gazdaverseny gerince 
Forrás: Zsedrovits Eniko

A térség mindig is híres volt a gyümölcspárlatairól, a hungarikumnak számító pálinkáról. Pálinkás Bertalan szerint számos évben ez a kategória volt a legnépszerűbb. Idén csaknem húsz pálinka versenyzett, közülük Sebőné Hajnal Margit birspálinkája győzedelmeskedett. 
A környék a korábbi századokban természetesen bortermelő vidék volt, amely mára csak hírmondó. A hagyományok ápolásához azonban hozzátartozik e nemes vetélkedés. A borok versenye során szintén öt bíráló végezte az értékelést. Mind a vörös-, mind a fehérborok között Sulák Béla készítette a legfinomabbat a zsűri ítélete alapján, a különleges borok kategóriájában pedig Sipos Oszkár kékfrankos rozéja érdemelte ki a megtisztelő első helyezést. 
A süteményversenyre kilenc nevezés érkezett, amelyek közül a Coletti Éva édessége érdemelte ki a bírák első díját. 

Kilenc sütemény közül választották ki a legjobbat
Forrás: Zsedrovits Eniko

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában