Kerékpár felkészítés

2022.05.07. 20:00

Nyakunkon a jó idő, indul a bringaszezon

Még így május elején is félve írom le, hogy végérvényesen (?) beköszöntött a jó idő, így előkerülhetnek a kerékpárok. Mielőtt azonban nyeregbe pattanunk, mindenképpen nézzük át mi magunk, vagy nézessük át szakemberrel a kétkerekűt!

Morva Dávid

Egy rendszeresen karbantartott járművel kevesebb a gond, Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlapkevesebbet is kell rá költeni

Férfi létemre távolról sem nevezném magam műszaki beállítottságúnak, biciklihez értő embernek pedig végképp nem. Természetesen tudom, melyik az eleje, melyik a hátulja és hogyan kell vele közlekedni, de bármennyire is kedvelem a kerékpárokat, a karbantartásukról vajmi keveset tudok. Így Herczeg Ferencet, az egyik helyi kerékpárszaküzlet tulajdonosát kérdeztük. 

A sisak használata nagyon fontos a biztonság érdekében

„Most, hogy szépen lassan állandósulni látszik a kellemes, évszaknak megfelelő időjárás, előkerülnek a biciklik, sőt van, aki már jóval korábban elővette a kétkerekűt” – kezdte a szakember, majd a következőkkel folytatta. „Biztonságtechnikai szempontból mindenképpen érdemes átnézni, vagy átnézetni a fékeket, a gumik állapotát, a világítást és a védőfelszereléseket, a sisakot. Megnézni az ideális nyeregmagasságot és a lánc állapotát. Összefoglalva: a mozgó alkatrészek állapotát kell tüzetesen átvizsgálni és a biztonságtechnikai felszereléseket.” 

Herczeg Ferenc adott hasznos tanácsokat

Adja magát a kérdés, hogy a dunaújvárosiak mennyire „önjáróak” a biciklikarbantartás terén, hiszen biztosan vannak, akik a „home made” megoldásokat részesítik előnyben. 
„Találkozunk érdekes megoldásokkal… van, aki otthon elkezdi és itt köt ki, van, aki megoldja saját maga, és van, aki egyből szakember segítségét kéri. Igazából ezt mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy mennyire ért a kerékpárjához. Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor megnő a szervizforgalmunk. Nem árt szezononként rendbe rakatni a kétkerekűt, és ehhez nem szégyen szakember segítségét kérni.” 

Tudatos bringások 

A szakember elmondása szerint a náluk megforduló bringások ebből a szempontból igen tudatosan viselkednek és körültekintőek. 
„Fontos az, hogy télen milyen állapotban tettük el a kerékpárunkat, emellett pedig természetesen a bicikli alap­állapota sem elhanyagolható. Egy állandóan karbantartott járművel kevesebb a gond, kevesebbet is kell rá költeni, és ennek arányában a szervizelése is könnyebb.” 

Ebben az időszakban hatványozódik a kerékpárosok száma a közutakon

Ebben az időszakban természetesen hatványozódik a kerékpárosok száma az utakon. Erre pedig minden közlekedőnek oda kell figyelnie. 
„Azt gondolom, ha jól ki vagyunk világítva, jól láthatóak vagyunk és betartjuk a KRESZ szabályait, akkor nem lehet probléma.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában