Újabb kéménytüzek

2022.01.18. 19:00

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

Dunaföldváron egy lakóházban csaptak fel a lángok hétfőn.

Fotó: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Fotó: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Hétfő délben egy cserép héjazatú, tégla falazatú lakóépület égett Dunaföldváron, a Vilmos pusztán. A tűzesethez a solti, dunaújvárosi és paksi hivatásos, továbbá a dunaföldvári önkéntes tűzoltók vonultak, akik gyorsbeavatkozó vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. A tűzoltórajok a beavatkozás során három darab 11,5 kilogrammos gázpalackot mentettek ki az ingatlanból. A ház lakhatatlanná vált. Az albérlők, három felnőtt és két gyermek elhelyezéséről a helyi önkormányzat gondoskodott. 

Ezzel nem ért véget a Tolna megyei tűzoltók munkája...

Dalmandon, az Árpád utcában egy közel 50 négyzetméteres melléképület égett hétfő este. A dombóvári és sásdi hivatásos tűzoltók három gyorsbeavatkozó és egy szerelt vízsugár, továbbá kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett tüzet. Az épületből két 11,5 kilogrammos gázpalackot hoztak ki a beavatkozó rajok.

Hétfőn, a délután és az este folyamán egy-egy kéménytűzhöz riasztották a szekszárdi és a kaposvári hivatásos tűzoltókat. Őcsényen a Széchenyi utcában, Somogyszilen pedig a Szabadság utcában csaptak fel a lángok a lakóépületek kéményeiből. Mindkét esetben szilárd tüzelésű fűtőberendezésből, kályhából távolították el az éghető anyagot a beavatkozó tűzoltóegységek. A kéményseprőket értesítették, lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetben sem volt szükség, a fűtés alternatív módon megoldott.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

A lakástüzek esetében is csökkenteni lehet a sérülés kockázatát, egyebek mellett füstérzékelő elhelyezésével. Egy időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában