Káposzták, füstöltek

2021.11.27. 10:00

Már sokan tervezik a karácsonyi családi menüt

A tegnapi piaci körképünkön a savanyított káposztákat, a füstölt húsokat és az őrölt fűszerpaprikákat áruló standokat kezeltük kiemelten. Mindegyikre meg volt az okunk.

Agárdy Csaba

Amit füstölni lehet, azt Sólya Ibolya árulja is

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Mert nézzük csak! Vasárnap már advent van, megkezdődik a karácsonyi ünnepkör, innentől kezdve Jézus eljövetelét várjuk. Vagyis megkezdődik a karácsonyra való felkészülés. Ilyenkor már osztunk, szorzunk, tervezünk, így természetesen a menüt is. Mivel ezekben az időkben sok káposztás, füstölt húsos ételt készítünk, nem árt körülnézni, hogyan is állunk az alapanyagokkal. A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon szerencsére jól.

Szinte nincs is olyan magyar háztartás, ahol szentestére ne készülne el egy jófajta töltött káposzta. Káposztából a szálast és a fejest is használni kell. Az előbbi kilogrammja általában hétszáz, az utóbbié nyolcszáz forint. A töltelékek közé, sőt, a töltelékekbe sem árt valami füstölt „cucc”. Nem mindenhol szokás így csinálni, de a tölteléknek kimondottan jót tesz, ha darálunk bele egy kis kolozsvári, vagy valami hasonlóan húsos szalonnát. Ezek ára 2800–3200 között mozog kilónként, és gazdag a kínálat. A tölteléksorok közé pedig kötelező valami füstöltet rakni, például füstölt húsos csontot vagy füstölt oldalast, az ínyencebbek akár füstölt kolbászt vagy sonkát, tarját is használhatnak. E termékek árai 600 és 3200 forint között mozognak kilónként. A választást mindenki ízlése vagy pénztárcája szerint tegye meg. A remek végeredményt mindegyik alapanyag garantálja. (A kellő sűrűséghez használhatunk még sertésbőrkét is – nagyszerű szolgálatot tehet.)

Az őrölt fűszerpaprika is szükségeltetik a töltött káposztához, de ezúttal azért vizslattuk meg ezt az árut, mert itt a disznóvágás, a kolbász, szalámi töltésének az ideje. Ekkor pedig a kiváló minőségű paprikára nagyon nagy szükség van. Az árakban itt komoly a szórás, 2800 forinttól 4800-ig kínálják az árusok, de általában 3500 forint egy kilogramm.

Egyet nem értek csak: mindenki átlátszó anyagban, celo­fánban kínálja a portékáját. Pedig, aki őrölt pirospaprikával foglalkozik, annak tudnia kell, hogy a paprika komoly ellensége a fény, vászonzacskóban, fém- vagy porcelándobozban kell tárolni. Tudom, arra megy ki a játék, hogy kívánatossá tegyék az árusok a paprikát, lássák az emberek, milyen gyönyörű a színe – bár magában az élénk szín még nem biztosíték a kiváló minőségre –, és a vevő ne tudjon ellenállni a terméknek. Még ebben a borongós időben is nagy hiba ez, nyáron pedig a vakító napsütésben szinte megbocsáthatatlan.

Ami a lényeg: áru van bőven, van miből válogatni – most már csak főzni kell, vagy a disznót levágni.

Amit füstölni lehet, azt Sólya Ibolya árulja is
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában