AztaKeservit

2021.11.20. 20:00

Hazai ruhakollekció is hirdeti az általuk képviselt értékeket

Egy nagy hazai divatcég is a dunaföldvári AztaKeservit Érték­őr Egyesület mellé állt, saját kollekciót kaptak, aminek teljes profitjával támogatják nemes céljaikat. A környezetvédelmet, a jelen és jövő nemzedékek szemléletformálását zászlajára tűző, közösségi hulladékgyűjtő akciókat szervező társaság szemétszobraikkal vált országszerte ismertté. Egyik legutóbbi alkotásukat a vadászati világkiállítás több százezer látogatója is megcsodálhatta.

Gallai Péter

Ferenczi Zsolt a bázison lévő, gumiabroncsokból készült egyik alkotásukkal Fotó: Gallai Péter

Szerdán Budapesten, a Dorko egyik márkaboltjában rendeztek sajtótájékoztatót, amelyen hivatalosan is bemutatták a dunaföldvári csapatot támogató akciójukat és termékeiket. Az AztaKeservit részéről Ferenczi Zsolt elnök, illetve Bakallár Benjámin, Kun Gábor és Kerékgyártó Tamás vett részt az eseményen.

A logójuk, és egy beszédes mondat is felkerült a pólókra
Fotó: Dorko

– Jó pár éve már ezt vizionáltam, csak nem sokan hittek benne, meg hülyének néztek, aztán már ott tartunk, nagy cégek kérnek fel minket, dolgozzunk nekik, nem mi kilincselünk mindenhol. Azért ebben az esetben nem vettük volna a bátorságot, hogy a Dorkonál jelentkezzünk, ők kerestek meg azzal márciusban, szeretnének mellénk állni, mint olyan szervezet, amelyik hasznos dolgokat csinál, de nincs elég ismertsége. Egyébként azóta látványosan emelkedett is közösségi oldalunk követőinek száma. Természetesen nagy öröm és megtiszteltetés, hogy minket, az általunk képviselt értékeket és tevékenységet ilyen formán is támogatásra méltónak találták. Végül egy saját, AztaKeservit kollekciót dobtak piacra, aminek tervezésébe is bevontak – mondta Ferenczi Zsolt, aki egészen sokoldalú és ritka kreatív ember, amit régi ismeretségünk okán bizton állíthatok. Festő- és tetoválóművész, versírásban sem ügyetlen, és követendő, a mai világban ritka szemlélete van.

Ferenczi Zsolt a bázison lévő, gumiabroncsokból készült egyik alkotásukkal
Fotó: Gallai Péter

Az elnök büszkén jegyezte meg, a nulláról mára ilyen szintű márkanévvé nőtte ki magát egyszerű, baráti kezdeményezésük. Azonban hangsúlyozta, fontos, ez ne az ő személyével legyen azonosítva. Ezért is igyekszik a társaság többi tagját előtérbe helyezni, akár a sajtóeseményeken is.

– Pár év múlva eltűnök a színről, persze dolgozni fogok, csak nem akarok szerepelni már, jöjjenek a fiatalok – tette hozzá.

Az egyesület főként a szemétszobrok eladásából tartja fenn magát, de minden pluszforrás jól jön, így jelen megállapodás az ismertségük növelése mellett anyagi haszonnal is jár. Ennek pedig van helye, hiszen a Duna-parti elhanyagolt helyből általuk gyönyörűvé varázsolt „békebázisnak” is vannak költségei. A rezsi, a kistraktor üzemeltetése, bár terveznek egy csacsit beszerezni, hogy a fűnyírás is környezetbarát legyen. Eszközparkjukat szintén igyekszenek bővíteni, már van öt vadkamerájuk, ezek az illegális hulladéklerakókhoz telepítve segíthetnek az elkövetők beazonosításában, elrettentésében. Fejlődnek folyamatosan, de megfontoltan, mert cél, senkinek ne maradjanak adósai.

Az egyesületet sokan hulladékból épített, mind kinézetében, mind mondandójában beszédes szobrairól ismerhetik, de alkottak többek között Dunaújvárosban is köztéri falfestményeket. Az idei Gödöllői Természetfilm Fesztivál kiemelt kísérőprogramjaként szervezett Trash Artra ismét készítettek szobrokat, két szökellő és két küzdő szarvast. Az egyik páros vázát legyártották, majd egy népi iparművész befonta fűzfavesszőkkel. A másikat pedig ők is burkolták műanyag lökhárító elemekkel, az anatómiára kiemelt figyelmet fordítva, ami azért nem volt egyszerű feladat. Végül ezeket szembeállítva próbáltak kontrasztot adni, mint a természet és a műanyag harca. Gödöllőre ezen felül még két szobrot készítették, az egyiknek evolúció a neve, ahol egy majomszerű lény üldögél a könyveken és közben a tükörben Darwint látja és nem saját magát. A másik pedig egy aranyozott hős, aki vállán tartja a földgolyót.

– Az évben szinte folyamatosan alkottunk, például egy balatoni vitorlásverseny újrahasznosított érmeit és díjait is mi készítettük. Mondják, biztos nehéz kitalálni mindig az új dolgokat, de egész életemben ezt csináltam. Általában nekem tulajdonítják, velem azonosítják a szobrokat, de számomra nagyobb érték, ha az emberekből előhozhatom a kreativitást és amúgy is a falkaszellemben hiszek. Tehát mindenkinek tere nyílik az alkotásra, annak bármely részében részt venni.

Ősszel aztán jött a nagy meglepetés és újabb elismerés a közösség számára, szarvasuk a vadászati világkiállítás kiemelt helyén tűnt fel, így több százezren látták. Mivel a gödöllői szervezők megvásárolták az alkotásokat, így további sorsukról nem értesültek, de így jutott el tavaly másik szobruk a Forma–1-re, vagy éppen Prágába a tulajdonosok által.

A gödöllői fesztiválra készült szemétszobrok. Lökhárítókból alakították ki a testüket, az anatómiára is figyelve
Fotó: Rivnyák Bernadett

Miután Zsolt a beszélgetés után vadászni indult, ott volt a magas labda, hogy aki ilyen nyíltan a természet- és környezetvédelmet tűzte zászlajára, miként azonosítható eme tevékenységgel. Természetesen erre is a tőle megszokott, őszinte, tartalmas és egyben tanulságos választ kaptuk.

– Igen, vadászok! Nem mondom, hogy sötétzöldeknek hívom azokat, akik nem tudják átgondolni, miként is működik ez a világ, de a helyzet a következő: vadászat volt, van és lesz. Környezetvédelem nem volt, most már van. Tehát ha úgy vesszük, időrendileg is előbb volt a másiknál. Lehet köpködni egymásra, de sokkal értelmesebb, ha elkezdünk együttműködni. Nekem fő célom az, hogy bevigyem ide is azt a környezetvédelmi morált, ami jelen pillanatban nem mindig jellemző. Tavaly a FeHoVa kiállításra például egy vadászt készítettünk, csak kilőtt lőszerekből, odaírva, milyen mennyiséget hagynak maguk után a természetben. Persze, ez nem csak a vadászokra vonatkozik. Aztán mondhatja valaki, hogy vegán, majd ha négyezer forint lesz egy kiló liszt, mert ötmillió vaddisznó él az egynek való helyen és tönkreteszik a teljes termést, akkor meg felháborodik. Mi részesei vagyunk a vadgazdálkodásnak, szabályozva az állományt. Aztán ha valaki hisztizik miattunk, előbb ültessen kétszáz hektár erdőt, etesse az állatokat télen és utána már megteheti. Még egy kérdésem lenne, ha választanod kell, egy sertés lennél az ólban, ami amúgy mindenkinek rendben van, vagy egy vad az erdőben? Előbbi? Lehetsz bármilyen ügyes és okos, egyszer kijönnek hajnalban és elvágják a torkod. A vaddisznó viszont ha okos és ügyes, nagyon sokáig elél a szabadban. Na, akkor melyik a jobb élet, melyiket választaná az ember? Biztos, hogy az utóbbit – tartott kis kitérőt.

Aztán újra az egyesületre, a tervekre kanyarodva elmondta, egy drónt is szeretnének vásárolni, amire két pilótát képeznek ki. Ezzel egyrészt bővül a szemétfelderítési lehetőségük, illetve dokumentálni tudják a szobrok építését. Az elnök tovább sorolja, miket szeretnének még csinálni. S ezek nem csak álmok, hiszen már tárgyalnak arról, hogy a tengerekre, óceánokra is eljussanak hulladékot szedni. Szemétszobrok készítéséről és kihelyezéséről magyar állami és nagyvállalatokkal szintén folyamatban vannak az egyeztetéseik. Továbbá az egyesület pályázott egy cölöpökön álló kétszintes épület megvalósítására, ami a bázison lenne.

Ahol most tartanak, pár éve még azok számítottak utópisztikus céloknak

– Az engedélyei, tervei készek, nagyon bízom benne, jövőre megvalósul. A közművek bent vannak, áll a műhelyünk, ha ez is elkészül, az újabb mérföldkő lesz az életünkben. Ám itt nincs megállás, szállásokat is szeretnénk kialakítani, régi, partra húzott hajótestekből. Lehet hogy ezek utópisztikus gondolatok, de ahol most tartunk, ezek is annak számítottak pár éve – húzta alá Ferenczi Zsolt.

Az legyen a menő, amit ők csinálnak

– Remélem, egyre több ember felvilágosodik és mellénk áll. Nem muszáj a zászlónk alatt, csak dolgozzunk együtt. A szemétszüret jó és hasznos, de kevés a probléma megoldására. Az kell, hogy trendivé varázsoljuk, amit csinálunk, legyen menő a fiatalok számára. Szerencsére jönnek és egyre értékesebb emberek csatlakoznak hozzánk. Az ajtó mindenkinek nyitott, de a teljes jogú tagságnak vannak erős kritériumai, az egyik legfontosabb, hogy ne legyél sértődős. Azért nem kell tőlünk megijedni. Szeretnénk, hogy sejtek alakuljanak ki másutt is, amelyek értékrendünket követve, szabályainkat betartva akarnak dolgozni. Erdélyben, Borszéken már alakulóban van a csoport, de több másikról is tárgyalunk itthon. Szóval, ha éppen valaki Dunaújvárosból akar megkeresni, örömmel fogadjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában