képgalériával

2021.11.26. 08:00

Előkelő városi helyezés a rangos táncversenyen

Brousil Csaba

Táncpróbán a Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Középen Schneider Boróka

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

November 14-én, immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Budapesten a Detvay Zsuzsanna-emlékversenyt, amelyre gyerek koreográfus és improvizációs kategóriában lehetett nevezni. A Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Schneider Boróka a junior improvizációs kategóriában harmadik helyezést ért el.

Mint azt Schneider Borókától és felkészítő tanárától, Füsi Gyöngyitől megtudtuk, erre a versenyre az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők, de a főváros és környéke is nagy létszámban képviseltette magát a megméretésen. Második alkalommal vettek részt ezen az emlékversenyen, az első alkalommal szerzett tapasztalatokkal felvértezve vágtak neki az ideinek.

Az improvizációs versenyen főleg szólótáncosok indultak. Tíz zenéből kellett választaniuk a résztvevőknek, és erre kellett másfél percen keresztül táncolni improvizatív jelleggel. Kötelező elemek – mint például a műkorcsolyában – nincsenek, ahogy konkrét lefektetett szabályok sem, a lényeg, hogy a másfél percet végig kell tudni táncolni. A háromtagú zsűri ezt pontozta: a technikai tudást, és hogy a versenyző bensőjéből jövő mozdulatok mennyire harmonikusak, hogy alkotnak a produkció végére kerek egészet. Borókának ez nem volt idegen terep, hiszen az iskolában az improvizáció órai anyag, a foglalkozásokon rendre előkerül. Igaz, a felkészülésre nem volt sok idejük, de heti négy órában, próbák formájában készültek, és sok munkát fektettek bele, aminek meg is lett az eredménye. Boróka, mint mondta, a tánccal a jövőben is komolyan szeretne foglalkozni, a távoli jövőt illető terveiben az is szerepel, hogy táncpedagógus legyen.

A Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskolában decemberben egy nyílt órával szeretnék lezárni az első félévet, majd januárban alapozás és versenyre felkészülés tölti majd ki a diákok idejét. Februárban az Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál várhatóan kiírja az első versenyt, amelyen az iskola a növendékeivel szeretne részt venni. Márciusban Veszprémben szintén indulni szeretnének a Connector nemzetközi fesztiválon, majd a Táncpedagógusok Országos Szövetségének a táncversenye következik.

Füsi Gyöngyi azt is elárulta lapunknak, hogy áprilisban a tánc világnapján mindenképpen a városban szeretnének egy nagyobb táncos rendezvényt, amelyen összefognák a helyi és a környékbeli táncosokat akár egy fesztivál keretében. A május már a vizsgák hónapja lesz, nyáron pedig szeretnének egy önálló estet szervezni, illetve részt venni a Nemzetközi Sirály Táncfesztiválon Balatonfüreden.

Táncpróbán a Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Középen Schneider Boróka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában