Spányi Antal

2021.11.21. 17:30

A megyés püspök celebrált misét Krisztus király ünnepén

November 21-én ünnepelte a városi római katolikus közösség Krisztus király főünnepét, a nagytemplom alapkőletételének, megáldásának és felszentelésének évfordulóját. Ugyancsak ezen a napon főünnepi szentmisét mutatott be Spányi Antal megyés püspök, aki bérmálás keretében 16 dunaújvárosi és városkörnyéki fiatalnak közvetítette a Szentlélek ajándékait.

Brousil Csaba

A vasárnapi szentmise elején a bérmálkozók és Baltási Nándor plébános is üdvözölte a megyés püspököt, megköszönve, hogy az egyházközség eme jeles ünnepére elfogadta a meghívást.

Az ünnepi misében, az evangélium elhangzása után, Spányi Antal a prédikációban köszöntötte a híveket, s mint mondta, örömmel érkezett az évfordulóját ünneplő városi Krisztus királynak szentelt nagytemplomba, amely évről évre szépül, színesedik s így szolgálja a híveket. Jézus Krisztus királyságáról elmondta, hogy a királyság jeleit külsőségeiben nem hordozta magán: nem volt palástja, koronája, nem volt jogar a kezében, ellenben megszaggatott köpenyben, korbácsütések által felhasított háttal és töviskoszorúval állt Poncius Pilátus előtt. Isten országa, mint mondta, nem egy földrajzi terület, Isten országa a lelkünkben, a szívünkben van. Krisztus nem szolgákkal vetette körbe magát, hanem ő maga volt a szolgálat. S ezt ismerte fel Szent Erzsébet, amikor Krisztust követte, és istápolta azokat az elesett embereket a saját korában, akik a többiek számára már semmit nem jelentettek.

A bérmálás kapcsán a fiatalokhoz fordult, s kiemelte, hogy a bérmálás szentségével az egyház nagykorú tagjaivá válnak, de ezután is maradjanak hű szolgálói az Istennek, majd a Szentlélek kiáradását kérte a fiatalokra, és egyenként felkente őket krizmával a bérmaszülő jelenlétében. A szentmise az áldozati résszel folytatódott és a Pápai Himnusszal, illetve nemzeti Himnuszunkkal ért véget. A záró áldás után Spányi Antal külön megáldotta a szentély elé elhelyezett Szent Erzsébet-ünnepi kenyereket és péksüteményeket, amelyekből aztán a templomajtónál minden távozó hívő kapott egy darabot. Ezzel az ünnepi hétvégével zárta a 2021-es egyházi évet a városi római katolikus közösség, és az ezt követő adventi úrjövettel megkezdi a felkészülést a karácsonyi időszakra.

A Krisztus király-templom alapköveit 1993. november 20-án tették le, akkor még Takács Nándor megyés püspök jelenlétében. Az alapkőben elhelyezték a templom építésének alapító okiratát, néhány akkori adatot az országról és a városról, és pár darab akkor fogalomban lévő pénzt. Takács püspök atya ekkor adott át egy nagy összegről szóló csekket, amely a fehérvári egyházközség híveinek ajándéka volt, és egy másikat, amelyet Würtzburg érseksége adományozott a templomépítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában