Az orvos válaszol

2021.10.13. 16:00

Rengeteg nő életét keseríti meg, de gyógyítható

Múltkori beszélgetésünkkor dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvostól megtudtuk, a főként a menopauza utáni korú hölgyeket érintő csontritkulás jelentős számú beteg életét keseríti meg.

TN

Múltkori beszélgetésünkkor dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvostól megtudtuk, a főként a menopauza utáni korú hölgyeket érintő csontritkulás jelentős számú beteg életét keseríti meg, mondhatjuk népbetegség, annak ellenére, hogy igen könnyen, fájdalommentesen diagnosztizálható és jórészt gyógyítható, írja a teol.hu.

– A betegek többségénél akkor fedezik fel a csontritkulást, amikor ízületi fájdalom miatt, esetleg már csonttöréssel orvoshoz fordulnak, pedig jóval korábban felfedezhető lenne – mondta dr. Ferk Dóra. Ezért a menopauza utáni nőknek azt javasolja, hogy mindenképpen jelentkezzenek a dexa, vagyis csontsűrűség-vizsgálatra, amelyet reumatológus végez. A már kialakult, diagnosztizált betegség esetén a szakorvos gyógyszeres terápiát, erős csontritkulás esetén ezzel kombinált injekciós kezelést írhat elő.

– Jó hír, hogy a terápiának köszönhetően visszaépülhet, megerősödhet a csont – tudtuk meg a háziorvostól. Fontos azonban, hogy ez esetben rendszeresen járjunk el kontrollra, a terápia hatékonyságának vizsgálatára. A kezelést ugyanis időnként szükséges lehet majd megismételni. Természetesen sokat tehetünk a megelőzés érdekében is: javasolt rendszeresen D-vitamint és kúraszerűen kalciumot szedni. A D-vitamin nyugodtan szedhető, ritkán lehet túladagolni, a kalcium viszont csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható folyamatosan, állandó szedése esetén vesekő alakulhat ki.

Emellett mindenkinek ajánlott a magasabb kalciumtartalmú táplálékok fogyasztása. A kalcium legfontosabb forrásai a tejtermékek, de magas a ásványianyag-tartalma például a sóskának, petrezselyemnek, és bizonyos magvaknak, így a máknak, mandulának és a diónak is.

Borítóképünkön: Dr. Ferk Dóra háziorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában