Dunaújváros

2021.10.26. 09:00

Felkészítő diákoknak a munkába állás előtt

A kereskedelmi középiskola ötvenöt tanulója vett részt a harmincórás szakmai képzésen

Molnár Emese

Fuchs Nikolett tartotta az előadásokat Fotó: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

Egy új együttműködés részeként a kereskedelmi iskola ötvenöt diákja szakmai képzésen vett részt. A közös projekt kezdeményezője az ÁFEOSZ-COOP szövetség, amely elsődlegesen a kereskedelmi ágazat munkahelyi témaköreiben tájékoztatja a fiatalokat. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumot az elsők között keresték fel együttműködő partnernek. Kézenfekvő volt, hogy a centrumhoz tartozó Kereskedelmi és Vendáglátóipari Technikum diákjai kamatoztathassák az itt szerezhető ismereteket, ugyanis a „Keróban” van kereskedő és logisztikus képzés. Magyar András, a középiskola igazgatója vázolta, a Szakképzés 4.0 stratégia törekvéseinek egyik fő célkitűzése, hogy erősödjön az együttműködés a szakképző intézmények és a duális partnerek között. Mint mondta, azért is jó ez a mostani lehetőség, mert a tanulók nemcsak azt ismerhetik meg a szakmáról, amit ők az iskolában tanítanak, hanem láthatják, hogy mik a cégek, a piaci szereplők igényei, elvárásai. Ráadásul olyan megoldásokat is mutatnak a diákoknak, mint például a kompetenciamátrix, amellyel összevethetik, hogy adott munkakörhöz milyen készségek kellenek, hogy mit kell fejlesztenie a diáknak ahhoz, hogy megfeleljen a kívánt pozícióhoz. A szövetség egy olyan internetes felületet is kínál, amelyen keresztül jelentkezni lehet álláshirdetésekre, és visszajelzést is kapnak róla. A kereskedelmi iskola ötvenöt diákja vett részt az összesen 30 órás képzésen.

Saját fejlesztésű alkalmazásokkal is segítették a tanulókat a képzés során

A képzések helye a Digitális Közösségi Alkotóműhely volt, itt fogadta Fuchs Nikolett, a szövetség megbízott előadója a fiatalokat. A leendő kereskedelmi dolgozók pedig a sikeres munkahelyi helytállás érdekében a többi között a stresszkezelésről, a kommunikációról és a konfliktuskezelésről is beszéltek az előadások során, így már a munkába állás előtt tudatosan felkészítették a tanulókat arra, hogy milyen hétköznapi nehézségekkel fognak találkozni, és azokkal hogyan tudnak majd hatékonyan megküzdeni.

Fuchs Nikolett tartotta az előadásokat
Fotó: SzZsE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában