2021.10.27. 14:00
A Csobánc-hegynek a levét kóstolhatják
Az idei évad második összejövetelét tartja a Dunaújvárosi Borbarát Klub. A tagság és a vendégek 19 órakor a Corner Hotel és Kávéház különtermében találkoznak.
Dunaújváros – A klub a tanévnek megfelelően működik, vagyis májusban jön az első és utolsó előadás is. A ma esti vendég a csobánci Bakos Pincészet lesz, annak borait ismerhetik meg a résztvevők. Előre kijelenthetjük, érdekes borkóstoló előtt állnak a borkedvelők.
A borklub ismertetőjéből kiderül, hogy hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terroir borokat készít a Bakos Pincészet. „Válogatott, száz százalékban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális borok. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztőtartályokba, majd hat-nyolc hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra. A palackban további másfél-két évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincékben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba. Boraikban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek, olyan autentikus borok, amelyek hamisítatlanul hordozzák magukban a Csobánc-hegyi terroir ízeket, könnyed eleganciát és nemességet sugallnak.”
Nyolc fehérborral érkezik a pincészet Dunaújvárosba. Legutóbb Gere Attila kiváló, ínyenceknek való vörösborai domináltak, vagyis most a fehérborosoknak kedvez a lista, amely így néz ki: olaszrizling 2019, olaszrizling 2018, pinot blanc virgin vintage 2019, furmint virgin vintage 2019, szürkebarát 2019, szürkebarát 2016, pinot gris & pinot blanc cuvée virgin vintage 2019, pinot gris & olaszrizling cuvée 2017.
A két utóbbi cuvée nem mindennapos csemegének számíthat az igényes, hozzáértő borbarátoknak, márpedig belőlük nem áll rosszul a dunaújvárosi klub.