a jogász válaszol

2021.09.04. 18:00

Közfoglalkoztatás, közérdekű munka

A közfoglalkoztatás elsősorban azokat juttatja munkajövedelemhez, akik szociális ellátásban, azon belül foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek.

duol.hu

Nyíregyháza, 2014. július 7. Közfoglalkoztatottak verik le a tuskókra nõtt akácsarjakat Érpatak határában 2014. július 7-én. A Nyírségi Erdészeti (Nyírerdõ) Zrt. foglalkoztatásában 815-en dolgoznak szeptemberig a közfoglalkoztatási programban az északkelet-magyarországi állami tulajdonú erdõkben. MTI Fotó: Balázs Attila

Ezeknek a személyeknek hosszabb ideje nincs lehetőségük egyéb munkaviszony létesítésére munkalehetőség hiánya, esetleg alacsony iskolai végzettségük miatt.

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd

A közfoglalkoztatás keretében végzett munka olyan tevékenységekre irányul, amely javítja a többi között a települések szociális, egészségmegőrzési, nevelési, kulturális, közrend, közlekedés helyzetét, közösségi tereinek használhatóságát, illetve a települések gazdasági, foglalkoztatási helyzetét.

A közfoglalkoztatás társadalombiztosítási ellátást, nyugdíjra és álláskeresési ellátásra való jogosultságot biztosít, valamint segíti az elsődleges munkaerőpiacra történő be-, illetve visszajutást.

A közérdekű munka a szabálysértést és a bűncselekményt elkövetők büntetéséhez kapcsolódik, a jogszabályokban Szabálysértési törvény és Btk. rögzített büntetési nemek egyike. Közérdekű munkára kell jelentkeznie annak a személynek, akinek a szabálysértési hatóság, vagy a bírósági meghallgatás, vagy tárgyalás során közérdekű munka büntetést szabott ki, továbbá a közigazgatási bírságát a hatóság határozatban közérdekű munkára változtatta át.

Önként lehet vállalni abban az esetben a közérdekű munkát, ha a szabálysértési hatóság vagy bíróság által kiszabott pénzbüntetés, illetve helyszíni bírság megfizetése helyett az elkövető a közérdekű munkát választja.

A közérdekű munka végrehajtásának szigorú szabályai vannak, amelyhez szorosan kapcsolódik a határidők betartása. Ez nem biztosít munkajövedelmet, nem jogosít társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra való jogosultságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában