szabadszállás

2021.09.27. 17:00

Csapatszellemre is nevel a harci játék, az airsoft

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban az airsoft. Az új sportágnak immáron két éve hódolnak rendszeresen a szabadszállásiak.

Gulyás Sándor

Szőke Mihály és barátai évek óta nagy rajongói voltak az internetes harci játékoknak. Ügyességükről és tudásukról azonban csak virtuálisan adhattak számot.

– Egyik összejövetelünk alkalmával fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy kipróbáljuk az airsoftot. Az ötlet annyira felcsigázott, hogy szinte azonnal nekiálltam a szervezésnek. A helyszín úgymond adott volt, hiszen a laktanya üresen álló épületei kiváló terepül szolgáltak a játékhoz. A fegyvereket a kezdetekben béreltük, majd néhányan saját felszerelést vásároltunk. Hivatalossá téve csoportunkat,

három éve megalakítottuk a Szabadszállási Airsoft Hagyományőrző Egyesületet

– emlékezett vissza a közelmúlt történéseire az egyesület vezetője.

Az egyesületnek gyorsan híre ment, a játékokra a helyiek mellett az ország különböző pontjairól érkeztek az amatőrök és a profik.

– Az airsoft lényege első hallásra viszonylag egyszerűnek tűnik. A részvevők két csoportra oszlanak és megpróbálják a másik csapat minél több tagját kiejteni a játékból. A pályán fedezékről fedezékre osonva haladunk előre, közben pedig megpróbáljuk a sűrített gázzal vagy akkumulátorral működő fegyvereinkkel levadászni az ellenfelet. A játék hasonlít a paintballhoz. A fő különbség a munícióban van. Az airsoftban festékpatron helyett 6 milliméteres műanyag golyókkal lövöldözzük egymást, írja a baon.hu.

Az esetleges sérülésektől a védőfelszerelés óv meg bennünket.

A játék a becsületen alapul, a találatot annak kell bejelentenie, akit ért – vázolta a játék lényegét Szőke Mihály.

A szabadszállási hagyományőrzők – hasonlóképpen a többi egyesülethez – leginkább dokumentumok és filmek alapján állítják össze a játékok forgatókönyvét.

A játék alapvető jellemvonása a becsületesség – vallja Szőke Mihály, a hagyományőrző egyesületet vezetője Fotó: Gulyás Sándor

– Főállású katonaként dolgozom, ami jelentős könnyebbséget jelent. Ettől függetlenül a játékmenet kidolgozása közös munka. Természetesen nem megy mindig simán, így arra is volt már példa, hogy közben kellett átterveznünk a harcot. Technikai lehetőségeink is végesek, így a meglévő eszközökkel kell gazdálkodnunk. A közeljövő tervei között szerepel egy teherautó, illetve egy hatástalanított, könnyebb páncélozott parancsnoki jármű beszerzése, ami még élethűbbé tenné a játékot. Sajnos jelenleg ez még csak álom, hiszen a tank megvásárlására, hatástalanítására egyelőre nincs elegendő pénzünk – tette hozzá Szőke Mihály.

A mondhatni gyermekcipőben járó egyesület megalakulása óta rohamléptekben fejlődik. Játékokat rendeztek, egy alkalommal társszervezői voltak a Battlegroundnak, melyre a környező országból is érkeztek játékosok.

– Az eddigi eredmények ellenére sem törünk nagy babérokra. Számunkra az airsoft elsősorban egy szabadidős játék, amiben jól érezzük magunkat. Legnagyobb örömünk, ha minél több szabadszállási csatlakozik hozzánk, megismerve így a sportág erényeit, a mindennapi életre is kiható pozitív hozadékát. Az airsoft nemcsak szórakoztat, hanem koncentrációt, fegyelmet igényel, illetve bátorságra, a csapatszellemre és bajtársiasságra nevel – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

 

A jótékonykodás sem áll távol tőlük

A hagyományőrző egyesület a rendezvényeikből befolyó pénz felét eszközfejlesztésre költi, a fennmaradó összeget pedig jótékonysági célokra fordítják. Legutóbbi rendezvényük bevételét a Szabadszállási Mentő Alapítvány kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában