mozgás

2021.08.18. 14:00

Ismerd meg a pilatest, nem fogsz csalódni benne!

Ez a komplex mozgásforma, amely ötvözi a nyugati világ anatómiai ismereteit és a keleti mozgáskultúra elemeit, kiválóan alkalmas az izomegyensúly megteremtésére és megtartására, csökkenti a fájdalmat és fokozza a teljesítményt – írja a diéta és fitness.

diéta és fitness

2020.02.17. Zalaegerszeg A pilates egyáltalán nem nyugdíjas torna! – Beszélgetés Kulina-Ferincz Edina edzővel. Stresszoldó hatású, tartásjavító, ráadásul szálkásít is. Fotó Rákos Bianka RB Zalai Hírlap

Fotó: Rákos Bianka

A pilatesnek sokféle irányzata van, mindegyik testre szabható, komplex, intelligens mozgásforma. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a gyakorlatokat pontosan végezve, éppen ott hat, ahol kell. Van olyan változata, amelyet gyógytornászok, sportorvosok fejlesztettek és finomítottak tovább, ezzel az egyik leghatékonyabb és legbiztonságosabb mozgásmódszert hozták létre, amely a betegségek, sérülések rehabilitációjában is hatékony.

Gépek

A több mint ezer gyakorlat között sokszor csak apró eltérések vannak; kis labdával, nagy labdával, súlylabdával, gumiszalaggal is végezhetők a feladatok. A pilatesben minden azt szolgálja, hogy a test tökéletesen működjön, ezt akár a több funkcióval rendelkező gépek is segíthetik; előkészíthetnek, könnyebbé tehetnek egy gyakorlatot, felkészítik a testet a gyakorlat gép nélküli elvégzésére, és tudnak nehezíteni is.

Szebbé tesz

Az, hogy egy pilatesórán mi a hangsúlyos, az oktatótól függ. A személyre és az egészségi állapotra szabott gyakorlatok elvégzésénél nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. A légzés is fontos eleme a foglalkozásoknak, amelyet a feladatokkal össze kell hangolni. Ennek köszönhetően nemcsak helyre lehet tenni az elmozdult porcikákat, de megfelelően erősítve és nyújtva az izmokat, ott is lehet tartani őket.

Szakember kezében a pilates varázslatra képes: javítja az egészségi állapotot, segít bizonyos betegségek leküzdésében, a sportolók teljesítményét pedig fokozza. A pilates segít abban, hogy egy könnyed, szabad, az ízületeket nem terhelő mozgással haladjunk az ideális testtartás és az izomegyensúly felé, amelyet a testünk erejének és rugalmasságának kiegyensúlyozott fejlesztésével érhetünk el.

A számos jótékony fizikai hatás mellett szépít is; javul a testtartás, kisimul a bőr és a ráncok, jobban fénylik a haj, csillog a szem. A testre és a lélekre gyakorolt áldásos hatása hamar érezhető, sőt láthatóvá is válik a tükörben és mások számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában