VELED az ifjúságért

2021.08.17. 11:30

IFI Feszt volt Perkátán – több korosztályt is megszólítottak

A „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület által 2021. augusztus 14-én került sor az IFI Feszt – Színezd újra Perkátát! elnevezésű ifjúsági fesztiválnapra. Az eseményt a Perkátai ÁMK is támogatta, így immár ötödik alkalommal valósulhatott meg a településen a népszerű program, amelynek legfontosabb jellemzője, hogy a helyi fiatalság szervezi a kortársainak úgy, hogy figyelembe veszik az igényeiket, kéréseiket a szervezés során.

duol.hu

Az IFI Feszt szervezői gárdája idén 40 fős volt, szinte száz százalékig fiatalok. A képen balról Szabó Vanda és László Lilla a „VELED az ifjúságért” egyesület tagjai láthatók Fotók: Dudás Máté

2016-ban a fiatalok azzal a mondattal jöttek, hogy „Csináljunk valamit.” – mondta megnyitóbeszédében Horváth Dóra, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke. – A „valami”-ből álmodtuk meg az IFI Fesztet, amit először szinte a semmiből szerveztünk meg. Boldogok és büszkék vagyunk, hogy már így kinőtte magát.

A programot nagy előkészületek előzték meg, a fiatalok hangsúlyt fektettek a hirdetésre is: két héten keresztül a település buszmegállóiban, hirdetőtábláin és boltjaiban számoltak vissza az IFI Feszt napjáig, valamint az egyesület két fiatalja dinoszaurusz jelmezben invitálta az embereket a falu központjában a rendezvényre.

Volt darts foci is, balról Somogyi Zalán, László Ádám, Tamás Dávid, Németh Bence, Németh Attila, középen pedig Romanoczki Renátó

Augusztus 14-én az esemény 14 órakor kezdődött a Győry-kastély kertjében. A kilátogató gyerekek és felnőttek számára egész nap volt darts foci és a rodeó bika, valamint Balázs Éva és László Emma vezetésével kézműveskedhettek. Szintén egész nap várta a piciket a babasarok, ahol Jákliné Rajcsányi Rozália, a Perkátai ÁMK bölcsőde vezetője, illetve Bogóné Plasek Krisztina védőnő vezetésével játszhattak a legkisebb ifi fesztezők is. A Bokréta Lovasudvar fiataljai is csatlakoztak az eseményhez: lovagoltatással várták a gyerekeket a Győry-kastély oldalánál. Szalai Janka által fesztiválsminkek készültek, és csillámtetoválást is kérhettek a gyerekek.

15 órától kezdődött a fergeteges habparti, amelyet idén a Sárosdi Önkéntes Tűzoltóság nyújtott. A tűzoltók szirénával invitálták a kicsiket és a nagyokat a buliba. A habpartit követően Varga Máté és Stumpf Eszter szervezők vezetésével a bitumenes pályán kezdetét vette a különleges rollerverseny, amelynek pályáját egy kétágú, három kerekű rollerrel kellett teljesíteni. Tökéletes felvezetője volt ez a játék a 16 órakor, szintén a bitumenes pályán, Vátkai Zsombor által megtartott stunt riding-bemutatónak. Az akrobatikus motoros mutatványok zárásaként a stunt rider bajnok még egy kereket is elszaggatott a közönség kedvéért.

– Nekem ez volt az első évem az IFI Feszt történelmében szervezőként – nyilatkozott Varga Máté, a program egyik ifjú szervezője. – Nagyon tetszett már az esti plakátolásoktól kezdve a csapat hozzáállása, lelkesedése, valamint kreativitása. Amikor már a helyszínt kellett „berendezni”, ott is kisebb csapatokra osztva dolgozott mindenki azon, hogy a lehető legjobbat hozzuk össze.

A következő műsorszám előtt az IFI Feszt dínói biztosították a jó hangulatot: a színpadon táncoltak és bohóckodtak a gyerekeknek, amíg át nem adták a helyüket a 17 órakor kezdődő interaktív Marvel Hősök show-nak, amelynek keretein belül Amerika Kapitány, Pókember, Venom és társaik látogattak el Perkátára. A szuperhősök és a gyerekek a rossz idő ellenére is kitartottak, mutatványoztak, fotózkodtak együtt.

A két kabalaállat sok vidám pillanatot okozott a résztvevőknek. Középen Kovács Esztella és Vaskó Dominik szervezők láthatók

18 óra után a színpadi programok zenei szálon futottak tovább: a 8 és fél éves Szarka Zsombor dobszóló-bemutatóját hallgathatta meg a lelkes közönség. Zsombor három zeneszámmal készült a délutánra, illetve egy saját összeállítással is megörvendeztette a hallgatókat.

A délutáni programok utolsó pontja a Falkaland nevű nagyvenyimi kutyás csoport produkciója volt, akik szintén már több éve vendégei a perkátai IFI Fesztnek. A kutyusok ismét elkápráztatták a gyerekekből és felnőttekből álló tömeget. Kis szünet után a program este folytatódott Burai Krisztián fellépésével, majd végül az IFI Feszt éjfélkor, a szintén már hagyományos color partiban tetőzött, ennek során valóban újraszínezték Perkátát a fiatalok.

– Úgy gondolom, hogy jól sikerült a program, hiszen idén is meg tudtuk szólítani a fiatalokat az IFI Feszten keresztül – mondta dr. Győri István, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alelnöke. – Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy segítőkkel együtt közel negyven fiatal dolgozott a rendezvényen, a rendezvényért. A programokat úgy szerveztük, hogy több korosztály is élvezhesse azokat, külön öröm volt, hogy a résztvevőket a hirtelen jött nyári zápor sem riasztotta el, velünk maradtak utána is. Reméljük, hogy legközelebb is legalább ugyanilyen jó hangulatban telik el az IFI Feszt.

Egy pályázatnak köszönhetően immár biztos, hogy a jövő évben is megszervezhetik az IFI Fesztet, amelynek dátuma előreláthatólag 2022. augusztus 13-ra esik.

Az IFI Feszt szervezői gárdája idén 40 fős volt, szinte száz százalékig fiatalok. A képen balról Szabó Vanda és László Lilla a „VELED az ifjúságért” egyesület tagjai láthatók
Fotók: Dudás Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában