megáldja a Mózes szobrot is

2021.08.27. 11:30

Spányi Antal megyés püspök szentmiséje Dunaújvárosban

Spányi Antal megyéspüspök atya várja a városukat szerető polgárokat augusztus hónap utolsó szombat délutánján.

duol.hu

A Mózes-szobor a főtemplom előtt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A dunaújvárosi nagytemplom hat új festett ólomüvegablaka és a Mózes szobor, püspöki szentmise keretében kerül megáldásra a 2021. augusztus 28-án (szombaton) 16:00 órakor kezdődő szentmisében.

Üvegbe álmodva:

A városi nagytemplom hat új festett ólomüvegablaka Bráda Tibor Munkácsy-díjas, és a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész alkotása. Az ablakok központi témái: Jézus Krisztus életének egyes állomásai, a család, a magyar szentek. Ugyanakkor az eljövendő dunaújvárosi generációk számára üvegbe álmodta a művész Intercisa, Dunapentele és Dunaújváros évezredeit is: a város védőszentje, Szent Pantaleon alakja mellett római kori oszlopok, a Martinász szobor, a jelenkori városi címer kíséri át a látogatókat Szent Borbálához, a kohászok védőszentjéhez. A székesegyház méretű templom vasbeton monotonitásának oldását és színesebbé tételét számos magánszemély és jogi személy adománya tette lehetővé.

Kőbe vésve:

Megáldásra kerül a templom előtti téren Wagner Nándor Mózes-szobra is. Az alkotó a szó legszorosabb értelmében vett új város legelső művészeinek egyike volt: 1955-ben állították fel a városban a „Korsós lány” című szobrát, mely ma is a Dózsa Mozi előtti téren látható. Az 1993-ban készített Mózes-szobra, a művész feleségének, Wagner Chiyo asszonynak az adománya a városi római katolikus plébánia részére. A szobor azt a pillanatot idézi fel, amikor Mózes éppen az Istennel való találkozás örömével, magasba tartva az Istentől kapott tízparancsolatot tartalmazó két kőtáblát, lejön a Sínai-hegyről, a választott nép tábora közelébe érve azonban az ott tapasztalható bálványimádás hatására mérhetetlen haragra lobban. Mózes haragos tekintete ebbéli csalódásából ered.

Erre az ünnepi misére várja a római katolikus közösség a családokat, a hittanosokat is.

 

A Mózes-szobor a főtemplom előtt
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában