GAGARIN

2021.08.20. 11:00

A Föld első űrutazója 60 éve itt járt, Fejérben

Már megszokhatták olvasóink, hogy erre a helyre fél évszázados jelenetek képeit tesszük, és arra kérjük Önöket, jelezzék, ha felismernek valakit, ha történetük van az archív fotóhoz. Így van ez most is, mégis egészen máshogy…

Nagy Zoltán Péter

A földkerekség első űrutazója éppen hatvan évvel ezelőtt állt a legcsodálatosabb ember előtt Fotó: FMH-archív

Fotó: FMH-archív

Szeretem ezt a sorozatot, és fotós társaimnak besegítve gyakran megyek az elzárt archívumunk jellegzetes celluloidfilm-illatfelhőjébe. Így történt akkor is, amikor ezt a képet találtam.

Nem kell, hogy bemutassam a negatívok varázsát azoknak, akik már fogtak a kezükben ilyet. Én dolgoztam is vele, fotózgattam negatív filmre, amit lelaboráltam, majd kinagyítottam. A negatívok előhívása után a filmről kiderülhetett, hogy eltaláltam-e az expozíciót, sikerült-e az élességnek ott megpihennie, ahol szerettem volna, s ha minden rendben, akkor jöhet a nagyítás. Ha az ember maga készítette a képet, akkor már negatív formában is be tudta azonosítani annak szereplőit, de idegen negatív esetén erre kevés az esély.

A földkerekség első űrutazója éppen hatvan évvel ezelőtt állt a legcsodálatosabb ember előtt
Fotó: FMH-archív

Fási Laci barátom és egykori kollégám mérhetetlen precizitással címkézte meg az archívum ezernyi, tízezernyi negatívját, így könnyű volt rátalálni a 2021-es esztendő kerek évfordulós augusztusi történetére. Jurij Alekszejevics Gagarin, a világ első űrhajósa 1961. augusztus 20-án Sztálinvárosban járt, majd egy nappal később Sárbogárdon. A negatív fioláján ezek az adatok álltak: 1961. augusztus 20–21. Gagarin Fejérben. Már a negatívon is könnyű volt felismerni az űrutazót szovjet katonai fejfedőjéről. Hát elővettem tokjából a negatívot, eldöntve, ez lesz az augusztusi ünnep előtti utolsó kincs a Fejér Megyei Hírlap archívumából. És az én történetem innen kezdődik.

Bedigitalizáltam a filmet, csodáltam az immár pozitív fotó minőségét, és búvárkodtam a hatvan évvel ezelőtti arcok között, és az őszinte meglepetés lett úrrá rajtam. Gagarin látogatásakor éppen kétéves voltam. Hatvan évvel később matatok egy sötét szerkesztőségi szobában, és a kiválasztott képen ott van édesanyám, pont a kézben tartott töltőtoll mögött…

Óvatosan kérdezem, amit szoktunk: van-e ismerősük és történetük a képről?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában