zarándoklat

2021.08.16. 20:00

1Úton: Kulcsról Adonyba

Nyolcadik éve már, hogy Nagyboldogasszony ünnepe táján zarándokok ezrei indulnak el a Mária Úton. Így fejezve ki azonosulásukat a zarándoklat központilag meghirdetett szándékával. Szombaton térségünkben, Kulcsról Adonyba mintegy húszfős elszánt csoport zarándokolt a családok felelős férfitagjaiért.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Mária Út egy Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, amelynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, és amelyhez a többi között az El Camino zarándokút léte adta az alapötletet. A kelet-nyugati tengely mellett van egy észak-déli útvonal is, így egy Közép-Európát átívelő kereszt rajzolódik ki.

A közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság mind pozitív hozadéka lehet az ilyen jellegű túrának. Az elkötelezett hívők mellett azokat is várták, akiket vonz a spiritualitás. Sőt lehetőség volt lélekben csatlakozni, imaszándékot küldeni.

Mivel a szentatya, Ferenc pápa 2021-et Szent József évének nyilvánította, így idén a családok felelős férfitagjaiért indul a Mária Út Egyesület által kezdeményezett nemzetközi zarándoklat augusztus 14-én, szombaton. A kistérségben most is a Mezőföldi Keresztény Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezte a programot. A résztvevők 9 órakor találkoztak Kulcson, az Arany János utcai kereszt­nél, ahonnan körülbelül hét kilométert gyalogoltak Adonyba, a Czigler-tónál készülő kápolnához.

A házigazda Magyar Attila fogadta, majd a tónál készült félszigetre kalauzolta a zarándokokat. Ahol a többéves hagyománynak megfelelően egy szerény agapé keretében gondolatokat cseréltek a nap témájáról, dr. Menyhárt Ferenc segítő közreműködésével.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra újabb zarándoklatot szerveznek

Jó hír az elkötelezett hívők számára, akik szívesen gazdagodnának egy újabb lelki élménnyel, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is szerveznek zarándoklatot a záró misére, amelynek útvonala Máriagyűdtől a budapesti Hősök teréig tart a pápai misére.

Több megállót is terveznek térségünkben szeptember 7-től szeptember 10-ig Alsószentivánon, Dunaújvárosban, Adonyban és Ercsiben is. A szervezők azt szeretnék, hogy olyan településekhez is eljusson a kongresszus öröme, amelyek nincsenek rajta direktben az útvonalon, mint például Cece, Nagyvenyim, vagy akár Mezőfalva.

– A szálláshelyeken mindenütt lesz egy kis esti program, amelyekre helyi szereplőket kértünk fellépésre.

Alsószentivánon a cecei kórus énekel, Dunaújvárosban Farkas Lajos tart előadást, és a zarándokok adonyi fogadására is hívjuk a környékbelieket az adonyi templomba, a szentmisére, majd utána a művelődési házba, egy szerény összejövetelre. Bárki csatlakozhat a zarándoklathoz Ercsiig, de aki tud szállást foglalni magának, mehet velük tovább is. Szeretnénk, ha minden település kötne egy szalagot a zarándokok zászlajára, amit a Szentatya meg fog áldani a misén. Ezt a szalagot utána visszaadjuk a „küldőknek”, hogy őrizzék a templomukba, ha gondolják – mondta el lapunknak Menyhártné dr. Zsiros Mária, a zarándoklat szervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában