éves találkozó

2021.07.26. 08:00

Szent Orbán borrendek találkozója Horgason

Az adonyiak remekül szerepeltek, jövőre házigazdák lehetnek, a szervezés megkezdődött

Agárdy Csaba

A horgasiak hajóutat is szerveztek a vendégeknek Fotó: amatőr

Fotó: amatőr

Július 9. és 11. között a délvidéki Horgosra látogatott a történelmi Magyarország területén működő Szent Orbán nevű borrendek éves találkozójára az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrend. Ezúttal az öt szervezetből kettő, a hajósi és nagykárolyi egyéb rendezvények miatt nem tudta képviseltetni magát.

Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere elmondta, hogy jobbnál jobb italok kóstolásával telt az első napjuk, a vacsorájuk pedig egy kiváló „borjúállás” (pörkölt) volt.

– Szombaton Magyarkanizsára autóztunk, ahol hajóra szállva, tiszai túrára indultunk. A közel kétórás út során megkerültük a Majom-szigetet, miközben kapitányunk folyamatosan történetekkel, hely­ismereti tudnivalókkal szórakoztatott minket. A házigazdák módszeresen pótolták poharainkba a fröccsöt, hogy a vízen se maradjunk szárazon. A túrát követően a Tiska Laguna nevű Tisza-parti étteremben költöttük el ebédünket, ami döntően halételekből állt. A nagy forgalmú vendéglő teraszáról közvetlen kilátást élvezhettünk a folyóra. A délutáni pihenőt követően borversenyt rendeztek a házigazdáink. Barátaink előzetes felhívással éltek felénk, hogy hozzuk el minél nagyobb számban borainkat, és válasszuk meg a találkozó legjobb tételeit. A borbírálók a három borrend jelenlévő tagjai közül kerültek ki. Összesen hatvankét borminta gyűlt össze, ebből tizennyolc képviselte borrendünket – tudtuk meg a nagymestertől.

Az adonyiak nem szerepeltek rosszul a versenyen, hiszen Nagy Aranyérem minősítést kapott Schmidt Attila kékfrankos rozé 2020. évjáratú bora. Ez a bor nyerte egyben a közös fehér és rozé kategória első díját is. A vörös kategória második helyezettje a szintén Schmidt Attila által termelt vörös cuvée 2020. évjáratú bor lett.

A kétnapos esemény után a résztvevők közösen megfogalmazták: „jövőre innen folytatjuk Adonyban”!

2022-ben ugyanis az adonyi borrend lesz a találkozó házigazdája, ahova a szervezők Hajósról, a Felvidékről, a Partiumból és a délvidéki Horgasról várják a borrendeket, a borászokat és természetesen a jobbnál jobb borokat.

A horgasiak hajóutat is szerveztek a vendégeknek
Fotó: amatőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában