Erasmus+

2021.07.15. 11:30

Hárman háromfelé indulnak el tanulni

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Technikumban már nagy hagyománya van az Erasmus+ pályázatokon való részvételnek. Idén hárman utaznak az iskola tanárai közül, de már készülnek egy új, együttműködésen alapuló, a diákokkal közös pályázatra is.

Balla Tibor

Schőn-Kratzmajer Beatrix igazgató Írországban képzi tovább magát a XXI. századi technikákból Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Schőn-Kratzmajer Beatrix igazgató elmondta, már az Erasmus-pályázatok megjelenése előtt is részt vettek hasonló nemzetközi projektekben. Tavaly lezárták a napelemes hajó készítése köré épített, több éven átívelő pályázatot, amelyben a diákoknak is aktív szerep jutott. Idén a tanárok továbbképzéséről szóló pályázatokat választottak a kínálatból, de már készítik elő a következő, robottechnikával foglalkozó pályázatot, amelyben ismét részt vesznek majd a diákok is a tanárokkal közösen.

Az idei háromból kettő a nyelvi kompetenciákat erősíti. Gyöngyössy Csaba Máltára utazik két hétre a hétvégén angol nyelvi tanfolyamra, Bihari Károlynét Németországban Lindauban várják két hétre német nyelvtanfolyamra, Schőn-Kratzmajer Beatrix pedig Írországban vesz részt egy egyhetes szakmai módszertani képzésen augusztusban. A fogadó szervezet az ő esetében a Teacher Academy Ireland Limited, és egy kifejezetten szakmai programban vesz részt a XXI. századi technikákból. Ez a kurzus a résztvevőket abban segíti, hogy megtalálják a „kompromisszumot” az iskolai tantervek követelményei, a tanulók motivációi és a kompetenciáik fejlesztésének szükségessége között. A résztvevők olyan kérdésekre keresnek válaszokat, hogyan lehet az elméleteket a valós élethez kapcsolni, hogyan épül be a tudás széles körű kompetenciákba, egyáltalán mit kell jelentenie a „kompetenciának” az oktatás területén. Megvizsgálják a különböző tanítási módszerek jellemzőit, példáit az előnyeit és hátrányait. Számos gyakorlati tevékenységbe is bekapcsolódnak majd, hogy tan­órákat tervezzenek feladat­alapú tanulással, projektalapú tanulással és a „fordított osztályteremmel”.

Emellett ötleteket kapnak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet esetleg vizuális forrásokat beépíteni, valamint arról, hogy hogyan lehet a tanulókat a tanulási folyamat során rubrikák alkalmazásával értékelni. Náluk sem marad el a nyelvi képzés, hiszen a résztvevőknek a tanfolyam után az e-Learning nyelvi fejlesztő online oldalt kell használniuk nyelvi ismereteik és készségeik további fejlesztése érdekében.

Mi is az az Erasmus+ pályázat?

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja, amelyre intézmények nyújthatnak be pályázatot, az egyéni részvétel ezeken keresztül valósulhat meg. A 2021–2027 közötti program költségvetésére több mint 26 milliárd euró támogatást fogadtak el. Ebben a 7 évben a program nem csupán befogadóbb lehet, de még inkább zöldfókuszú és digitális.

Az egyik fő célkitűzés az Európai Oktatási Térség megvalósítása 2025-re, a hozzáférhetőség növelésével és rugalmasabb mobilitási formákkal az eddiginél szélesebb és sokszínűbb csoportok számára lesz nyitott a program. A résztvevőket új lehetőségek várják, továbbra is támogatja az innovatív módszerek kialakítását, kiemelten népszerűsíti a zöld-és a digitális megoldásokat.

Schőn-Kratzmajer Beatrix igazgató Írországban képzi tovább magát a XXI. századi technikákból
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában