2021.07.10. 07:00
A dinnye meg nem mondja, hova valósi
Kétszer is gondolja meg az asszonynép, hogy piacra menjen a nagy melegben, nincs az a gyümölcsleves, töltött paprika, vadas, vagy szaftos lecsó, ami megérne egy rosszullétet a kánikulában. A tegnapi hűvöskés reggelen már kellemes volt a portya, de késő délelőtt – a párás fülledtség miatt – nem vetekedhet az áruházak légkondicionált luxusával.
Fotó: LI
Az edzett árusok is nehezen tűrik a hőséget, hát még a portéka, spriccelik a petrezselymet, spenótot, kelkáposztát, ne fonnyadozzon a standon. Ha már megtermelni sikerült, nehogy a cél előtt menjen pocsékba!
– Hű, de jól befűtöttek, eltehetnénk novemberre pár fokot – mondja egy szalki őstermelő, kedves ismerős, aki salátát kínál. – A cseresznye és a meggy odavan, az egész termés kukacos. Ha én nem eszem meg, ide se hozok belőle. A saláta sem akar fejesedni, ilyen maroknyit tudok szedni, mintha bizony szívsalátát vetettem volna.
Piaci körkép
Én épp ezt a zsenge salátabelsőt szeretem, nem tudom, mi lesz belőle (mert a tojásos nokedlin már többszörösen túl vagyunk), de elfér a hűtőben. Kívánós menyemnek keresek főzni való kukoricát, amit 180 és 300 forint között kínálnak. Nagy a család, legalább tízet venni kéne, szívom a fogam, mert eszembe jut, hogy gyerekkoromban húsz fillérbe került – ha vettük egyáltalán. De nem a kukoricával van itt a gond, hanem a korommal…
A sárgadinnye kilója 600 forint körül alakul, van már illata a száránál, bár meg nem mondja magáról, hova valósi. A görögdinnyét viszont ki kell fogni, jót is, rosszat is vettem már idén, de olvastam, hamarosan árulják a kiváló hazai termést, köztük a garantáltan édes ceceit.
De, hogy jó hírt is mondjak, csodaszép az újkrumpli, s a 300–380 forintos ára is elfogadható, olcsónak mondható a paprika (fajtától függően 600-tól 1400-ig terjed az ára) és a paradicsom (400–1300-ig), tök, cukkini, kel, karalábé – jó áron kelleti magát.
A háziasszony szeme azért a lekvárnak valót is fürkészi: a sárgabarack kilóját 800 és 1200 forintért kínálják, nem lesz ebből dzsem idén, jobb, ha elengedjük ezt a projektet. (Erről nagyanyám tapasztalata jut eszembe, aki szerint négyévente lehet – és kell – lekvárt főzni, vagyis amikor van.) A 3200 forintos áfonya viszont szíven üt, pár kilónyit muszáj lenne eltenni a karácsonyi pulykához, sültekhez, húsvéti kalácsra. Ha valaki csemegeuborkát rakna el, most kell megvenni a hozzávalót, az apró szemű uborkát már 600-ért is láttam. Ahogy vége a hőségnek, neki is állok – de addig csak a hideg gyümölcssalátára tudok gondolni.