történelem

2021.06.09. 17:30

Erzsébet mindössze 25 éves volt, mikor a brit trónra került

Erzsébet brit királynő talán az egyik legismertebb és legnépszerűbb női uralkodó a világon. A tekintélyt parancsoló, de egyben nagyon közvetlen királynő ül leghosszabb ideje Nagy-Britannia trónján.

Farkas Lajos

File photo dated 02/06/53 of The Duke of Edinburgh with Queen Elizabeth II waving from the balcony to the on looking crowds around the gates of Buckingham Palace after her Coronation. The Duke of Edinburgh has died, Buckingham Palace has announced. Issue date: Friday April 9, 2020.. See PA story DEATH Philip. Photo credit should read: PA Wire Duke of Edinburgh , Prince Philip dead at 99 (9th of April , 2021)

Fotó: PA

II. Erzsébet Londonban látta meg a napvilágot, 1926. április 21-én, a világon 69 éves uralkodásával a második helyen áll, a 70 éve hatalmon lévő dalai láma után. 1953. június 2-án Londonban a westminsteri apátsági templomban koronázták meg II. Erzsébet brit királynőt, ahogyan az akkor hivatalosan elhangzott: „Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje és a hit védelmezője”.

Megkoronázása óta pedig ő Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, továbbá a nemzetközösségi királyságok, mint Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, a Salamon-szigetek, Tuvalu királynője. Megszólítása: Őfelsége, a királynő!

Politikai szerepvállalása

Uralkodói szerepe inkább névleges, hiszen a parlament által kinevezett kormány irányítja az országot, de vétójoga van bizonyos törvények elfogadásánál, de Erzsébet eddigi uralkodása alatt ezzel a jogával egyszer sem élt. Ő nyitja meg a parlamenti időszakot és nevezi ki a miniszterelnököt. Érdekes, hogy az első miniszterelnök, akivel együtt dolgozott Winston Churchill volt, azután még 13 kormányfőt nevezett ki, a jelenlegi Boris John­sont is beleértve.

II. Erzsébet a nemzetközösségi királyságok feje, amelyeknek összlakossága 128 millió fő, további 37 ország, ahol nem Erzsébet a királynő – ezek köztársaságok, vagy más az uralkodó – együtt a Brit Nemzetközösség tagjai.

Érdekességnek számít, hogy a világ egyetlen olyan uralkodója, aki egyszerre több országnak is az államfője. Nincs szavazati joga, 1642 óta uralkodó nem léphet be a brit alsóházba, de ugyanakkor nem vonható felelősségre a tetteiért. Elméletben számos előjoggal rendelkezik. A gyakorlatban azonban nagyon kevés alkalom adódik, hogy ezeket érvényesíteni is tudja, igaz, ezeket Erzsébet sohasem indítványozta. Tisztában van vele, hogy jogait vészhelyzetben gyakorolhatja, ő egyben az anglikán egyház feje és a fegyveres erők főparancsnoka, de csak arra van joga, hogy kihirdesse a háborút és aláírja a békét.

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1953-ban a koronázáskor
Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

A brit uralkodók megkoronázása

Egy beavatási rítus, amelynek során az Egyesült Királyság uralkodóját megkoronázzák, valamint ellátják a többi koronázási ékszerrel. Ez egy örömteli esemény, ezért erre az előző uralkodó halálát követő hónapokban kerül sor, lezárva ezzel a gyász időszakát. Így történt ez II. Erzsébet esetében is, akinek a fejére csak 1953. június 2-án helyezték a koronát. Édesapja VI. György király 1952. február 6-án hunyt el, azt követően Erzsébet rögtön Nagy-Britannia uralkodója lett, mert a brit törvények értelmében, a trón nem maradhat üresen, így a király vagy a királynő halála után a trónörökös azonnal uralkodóvá válik.

A koronázási szertartást az anglikán egyház legmagasabb rangú főpapja, a canterburyi érsek celebrálja, de szerepet kapnak más egyházi személyek és a nemesség tagjai is. A ceremóniában résztvevőknek ünnepi egyenruhát vagy palástot kell viselniük. A meghívott vendégek között megtalálhatók a brit politikai élet szereplői éppúgy, mint a külföldi országok magas rangú képviselői is. A koronázási szertartás leglényegesebb momentumai nem sokat változtak az elmúlt ezer év során. Az új uralkodót először bemutatják, majd elismertetik a brit néppel. Ezután következik az eskütétel, amelyben megfogadja, hogy fenntartja a törvényeket és az egyházat, majd felkenik az előre megszentelt olajjal, fejére helyezik Szent Eduárd koronáját, és felékesítik a többi koronázási ékszerrel. A szertartás végén pedig fogadja alattvalói hódolatát.

II. Erzsébet koronázása

Erzsébet mindössze 25 éves volt, amikor édesapja, György király halála után trónra lépett. A gyászidő letelte miatt, azonban a koronázásra csak több mint egy év múlva, 1953. június 2-án kerülhetett sor. Az ünnepség előkészületei megkezdődtek, de egy haláleset szintén közbeszólt, ugyanis Erzsébet nagymamája, Mária királyné 1953. március 24-én meghalt, de vég­akaratában kijelentette, hogy halála nem befolyásolhatja unokájának megkoronázását, így minden az eredeti tervek szerint folytatódott. A királynő megbízásából Norman Hartnell vezető brit divattervező tervezte meg a ruhákat a királyi család minden tagja számára, beleértve Erzsébet koronázási ruháját is. A végső változatra kilenc javaslat érkezett, ebből választotta ki Erzsébet a számára legmegfelelőbb ruhát. Az egynapos szertartást 14 hónapos előkészület előzte meg, emiatt megalakult a Koronázási Bizottság, amelynek első ülésére 1952 áprilisában került sor, elnöke pedig, a királynő férje, a nemrég elhunyt Fülöp, ­Edinburgh hercege volt. II. Erzsébet koronázási ceremóniája hasonló volt a korábbi uralkodók koronázásaihoz, amelyet a Westminster-apátságban tartottak. A koronázást élőben közvetítette a televízió is, így Nagy-Britanniában milliók nézhették az ünnepséget, ez volt az első élő közvetítés, ami a királyi családról szólt, és mérföldkőnek számított a televíziózás történetében. Erzsébeté volt a XX. század negyedik, egyben utolsó brit koronázása, az ünnepség akkori áron számolva, több mint másfél millió angol fontba került.

Az eseményen rengetegen vettek részt

A ceremóniára nyolcezer vendég kapott megívót, közöttük számos külföldi államfő is, az Amerikai Egyesült Államokat például George Marshall külügyminiszter, a híres Marshall-terv kidolgozója képviselte. Természetesen jelen voltak a királyi család tagjai, az ország politikai és gazdasági vezetői, valamint az egyházak főméltóságai. A Westminster-apátságot reggel 6 órakor nyitották meg, egyes becslések szerint London utcáin mintegy 3 millió ember gyűlt össze, sokan már az előző nap letáboroztak, hogy minél jobb pozícióból láthassák a koronázási menetet és persze az új királynőt. Az apátságba, majd onnan a visszavezető útvonalat rendőrök, tengerészek és katonák ezrei biztosították. A koronázási ceremónián Erzsébet szépsége és egyszerűsége lenyűgözte az ünneplő tömeget, és sokak szerint a fiatal uralkodónak sikerült megszilárdítania a monarchia pozícióját. A Brit Nemzetközösség országaiban az esemény kapcsán emlékérméket bocsátottak ki az új uralkodó képmásával, csak a kanadai kormány maga hárommillió bronz koronázási medaliont rendelt meg, majd szétosztotta iskolás gyerekeknek szerte az egész országban.

A szép hölgyből nagyszerű uralkodó lett

II. Erzsébet 1952-ben mondta el első karácsonyi beszédét a rádióban. Azóta már hagyomány, hogy a királynő karácsony első napján délután 3 órakor elmondja karácsonyi üzenetét. Uralkodásának kezdete az újítások jegyében telt, igyekezett a monarchia munkáját az emberek számára hozzáférhetővé tenni, ezért képcsarnokot nyitott a Buckingham-palotában, hogy a királyi gyűjteményt bemutathassák a látogatók számára. Külföldi látogatásai alkalmával Erzsébet bevezette a különböző városi sétákat, hogy minél több emberrel találkozzon. Látogatást tett a megosztott Berlinben és Nyugat-Németországban, 52 év után ő volt az első brit uralkodó, aki német földre lépett. 1971-ben fogadta Hirohito japán császárt, aki a második világháború után, az első hivatalos látogatását tette a szigetországban. A következő évben történelmi látogatáson vett részt a kommunista Jugoszláviában, Tito meghívására. Járt Hongkongban és a Vatikánban is, ahol találkozott II. János Pál pápával, ami szintén szenzációnak számított, hogy a katolikus egyházfő fogadta az Anglikán Egyház fejét. Számos politikai és vallási akadályt sikerült ledöntenie. A Brit Nemzetközösségen belül a kapcsolatok megerősítését segítették az Ausztráliába, Új-Zélandra, Kanadába és a Karib-szigetekre tett látogatásai.

A 2002-es évben elveszítette húgát, Margitot, aki agyvérzésben hunyt el, valamint édesanyját is. Abban az évben ünnepelte trónra lépésének 50. évfordulóját. 2006-ban a királynő Windsor városközpontban egy nyilvános sétával ünnepelte a 80. születésnapját, majd vendégül látott ebédre olyan embereket, akik ugyanazon a napon ünnepelték 80. születésnapjukat. 2013-ben II. Erzsébet már nem vett részt a Brit Nemzetközösségi találkozón Srí Lankán, ahol Károly trónörökös képviselte a királynőt. 2015. szeptember 9-én elérte a 23 226-ik napját a trónon, ezzel ő lett Nagy-Britannia leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója, megelőzve ezzel Viktória királynőt is, aki 1837. június 20-tól egészen 1901. január 22-ig uralkodott.

II. Erzsébet királynő az összesen 7,3 milliárd font értékűre becsült koronabirtokokat is kezeli, de ezek felett nem rendelkezhet személyesen, továbbá a birtokokból származó jövedelmét be kell szolgáltatnia a brit költségvetésnek.

Kevésbé ismert, hogy Erzsébet apai nagyanyjának Teck Máriának, szintén az apai nagyanyja Rhédey Klaudia erdélyi grófnő volt, így ükanyjára való tekintettel, Nagy-Britannia uralkodójának magyar felmenője is van.

Felhasznált irodalom

Örnebring, Henrik. „A koronázás áttekintése: kritikus perspektíva II. Erzsébet királynő koronázására 1953-ban.” Nordicom Szemle 25. szám.

Súly, Richard. Hazafiak: Nemzeti identitás Nagy-Britanniában 1940–2000 (Pan Macmillan, 2013).

Dömötör Attila – Buzek Zsuzsanna: Történelmi lexikon, Saxum Kiadó Budapest 1999.

Shils, Edward és Michael Young. – A koronázás jelentése. Szociológiai Szemle 1.2 (1953).

Carolly Erickson. II. Erzsébet – Egy királynő portréja (magyar nyelven). General Press Kiadó (2007).

Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez: császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Budapest: Springer Hungarica Kiadó Kft. 1994.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában