MDOSZ 30.

2021.06.11. 18:00

A dietetikus személyre szabottan tud tanácsokkal szolgálni

Harmincéves a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), ennek kapcsán beszélgettem Szűcs Zsuzsannával, a szövetség elnökével.

Kállai Félix

A dietetikus személyre szabott tanácsokkal tud szolgálni

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

– Hogyan ünneplik meg az évfordulót?

– Egy nagy kommunikációs kampánnyal szeretnénk ünnepelni a harmincéves évfordulónkat. Ennek több célja is van, egyrészt szeretnénk a szakmánkat minél inkább ismertté tenni, hogy hivatásukat jobban megismerje a lakosság és akár a kollégák, orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek is. Másrészt szeretnénk felhívni a figyelmet a táplálkozás fontos szerepére az egészségmegőrzésben és a betegségek kezelésében. Ennek az első lépése a héten zajló dietetikusok hete kezdeményezésünk, ahol naponta más-más üzenettel jelentkezünk a dietetikusi hivatás kapcsán. Egyrészt hagyományos eszközöket használunk, sajtóközleményeket adunk ki a júliustól decemberig tartó időszakban, illetve a Facebook-oldalunkon, a Terítéken az egészség oldalon készülünk nagyon sok hasznos információval. Szeretnénk azért mi is ajándékot adni a lakosságnak. Ezért elindítottunk egy olyan kezdeményezést, hogy az okostányér honlapunkon harminc héten át, harminc receptet teszünk közzé. Ezek olyan receptek, amelyek segítenek egészséges és ízletes étrend összeállításában. A 2022-es év nyitányaként tervezünk majd ebből egy e-bookot is létrehozni, tehát teljes egészében letölthető és elérhető lesz majd. Természetesen azért harminc év alatt sok fontos esemény történt az MDOSZ életében, ezekről is szeretnénk hírt adni. A weboldalunkra kerülnek majd föl olyan tartalmak, amelyek egy-egy fontos mérföldkövet mutatnak be a szövetség életéből, illetve szintén a Facebook-oldalunkon lesznek elérhetőek ezek a posztok formájában. Megkérdeztük orvosokat, pácienseinket, milyen tapasztalataik vannak dietetikusokkal való együttműködésről. Illetve ismert embereket szólítottunk meg, akiknek van valami kapcsolatuk a dietetikus szakmához. Ezek a rövid videók is elérhetőek lesznek a júniustól decemberig terjedő időszakban.

– Az orvostudomány fejlődése mentén, harminc év alatt mennyit változott a szakmájuk?

Szűcs Zsuzsanna, elnök
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

– Kiemelhető például az, hogy sémák helyett egyénre szabott megoldásokra törekszünk. Például a fogyókúránál nincs egy mindenkire ráhúzható javaslat. Ez egy nagyon jelentős szemléletváltás volt a dietetikus szakmán belül. Mindenképp egy szakember segítő támogatására van szükség akár a fogyókúránál, akár az étrendi javaslatoknál, életmódváltásnál. A dietetikus személyre szabottan tud tanácsokkal szolgálni, figyelembe véve a páciens korát, nemét, súlyát és életvezetését. Segíteni tudunk, hogy az étrend finom, tápanyagtartalmát tekintve pedig megfelelő legyen.

Az internet és főleg a közösségi média használata pedig az információáramlást könnyítette meg. Ez szükségessé teszi azt is, hogy sűrűbben és közérthetően kommunikáljunk, hiszen a táplálkozás egy olyan terület, ahol nagyon sok tévhit él. A hamis információk is teret nyertek, mert sok poszt születik az életmóddal kapcsolatban – akár ismert emberektől is, akikre általában jobban hallgatunk –, amelyek nem tudományos megalapozottsággal íródnak, emiatt pedig károsak, így akár az egészségünket is veszélyeztethetik. A dietetikusok segítenek, hogy úgy tudjunk egy egészséges étrendet összeállítani, vagy akár a betegségeknek megfelelő étrendet összeállítani, hogy az egyrészt hosszú távon fenntartható legyen, másodsorban pedig az egészségünket is biztosan szolgálja, és ne alakuljanak ki hiányállapotok. Segíteni tudunk a cukorbetegség kezelésétől kezdve, a daganat terápián át, a szív- és érrendszeri betegségeknek a kezelésében is.

– Az utóbbi egy év erősen rányomta a bélyegét az életünkre, az étkezésünkre és az egészségünkre is. Kimutatható az összefüggés a pandémia és a dietetika között?

– Indirekt összefüggés van. A pandémia ráirányította a figyelmünket arra, hogy táplálkozásnak milyen óriási szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Ez abszolút egyértelmű, és úgy gondolom, már lakossági szinten sem vita kérdésre. Egyértelműen bebizonyosodott, az alultápláltság növeli a koronavírus-betegség súlyosságát. Az alultápláltság nagyon sok esetben a tartós kórházi ellátás, főleg az intenzív terápiás ellátás egyfajta velejárója. Megfelelő táplálásterápia nélkül – ami sok esetben akár speciális gyógytápszerek alkalmazását jelenti – nagyon jelentősen romlott, vagy romlik a kórházi kimenet kérdésre. Egyértelmű összefüggést mutattak ki az alultápláltság és a halálozás növekedése között is. Ugyanakkor a másik oldal is igaz, a túlsúly és az elhízás jelentősen rontja a koronavírus-fertőzés lefolyását és kimenetét. Ez megerősítette azt a kérdést, hogy táplálással a táplálkozással nagyon erősen foglalkozni kell. Minél színesebb, minél változatosabb étrenddel lehet támogatni az immunrendszerünk működését. Itt sem lehet egy olyan csodaélelmiszert vagy a csodatápanyagot kiemelni, amit, ha bevisszük a szervezetünkbe, akkor ez mindent megold. Ezzel szemben számos olyan tápanyag van, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Az esszenciális aminosavaktól a fehérjéktől, esszenciális zsíroktól, rostoktól kezdve számos mikrotápanyagig. Vitaminokra és ásványi anyagokra, így a D-vitamin mellett sok más egyéb tápanyagra van szükségünk. Ezek például a karotin-félék és akár a cink vagy a szelén is. Szövetségünk az elmúlt másfél évben komoly munkát végzett ezen a területen. Számos olyan lakossági tájékoztató született, amelyekkel szerettünk volna segítséget adni az immunrendszer támogatásához. Azok számára is szeretnék segítséget nyújtani, akik egyrészt veszélyeztetettek az alultápláltság kialakulása szempontjából, például időseknek, vagy akiknek valamilyen krónikus betegségük van. Másodsorban pedig azoknak nyújtunk segítséget, akik esetleg éppen aktuálisan benne vannak egy koronavírus-fertőzésben vagy pedig az utóhatásait élik meg. Nagyon gyakori a poszt-Covid szindróma, ami krónikus fáradtsággal, étvágytalansággal, súlyvesztéssel jár, és gyakori az íz-, illetve a szagérzékelés tartós csökkenése is.

A dietetikus személyre szabott tanácsokkal tud szolgálni
Fotó: shutterstock / illusztráció

Ezek alapján látható, hogy a dietetikus szakma fontos szerepet tölt be a gyógyításban és az egyéni életmód-tanácsadásban is. Ráadásul ez egy igen költséghatékony megoldás is, hiszen kutatási eredmények szerint minden egyes dietetikai tanácsadásra fordított euró, 14-63 euró megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadásokban. Ezért is lenne fontos, hogy a dietetikus elérhető legyen az alapellátásban, a háziorvos mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában