Rácalmás

2021.05.12. 11:00

Körülöttünk lévő kincseink a cimboráknak

A madarak és fák napja alkalmából ünnepi programokat szerveznek Rácalmáson

Török Tímea

A cél, a természetvédelem iránti elkötelezettség

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A településen a Művelődési Ház és Könyvtár a rác­almási iskolás gyerekeket hívja közös programra a madarak és fák napja alkalmából.

A május 10-én nyilvántartott neves nap a Föld napjának a testvérünnepe. A Wikipédia szerint nem kevesebb a célja, mint hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontját a hatályos természetvédelmi törvény rögzíti. A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény.

Ünnepélyesen madár­etetőt helyeznek el a néhány éves Cimbora fán

A rácalmási köznevelési intézmény elsősorban az iskolások, illetve a jelenlegi és jövőbeli cim-cim Cimborák figyelmét szeretné felhívni a téma fontosságára. Ezért újabb, online kérdőívet állítottak össze Körülöttünk lévő kincseink címmel, és várják a diákok megfejtéseit. Érdemes velük játszani, mert a helyesen válaszolók között értékes ajándékokat sorsolnak majd ki. A madarak és fák napja alkalmából a művelődési ház online, a közösségi média felületén teszi közzé a feladatsort, amely majd május 28-ig, péntekig lesz elérhető. A kitöltői emléklapot vehetnek át, és az összes kérdésre helyesen válaszolók között három ajándékkönyvet sorsolnak majd ki.

A cél, a természetvédelem iránti elkötelezettség
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az ünnephez kapcsolódó rendezvény részeként május 15-én, szombaton szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt délelőtt 10 órára a művelődési házhoz (Szigetfő utca 31.), ahol a helyi Cimbora Klub ünnepélyesen madáretetőt helyez majd el a rácalmási közösségi téren. A madáretető egyedi, kézműves munka, amely feliratában és megjelenésében is a cimborákhoz illő lesz. De a fának, amire kihelyezik szintén különös jelentősége van, hiszen a klub tagjai ültették el a parkban néhány évvel ezelőtt. A program végén egy közös, felfedező sétára invitálnak mindenkit a rácalmási szigetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában