Hirdetés

2021.03.29. 12:23

Fatüzelés, magasabb szintre emelve

PR cikk

the man loads the pellets in the solid fuel boiler, economical heating

Fotó: freepik

A fatüzelést gyakran elavult fűtési rendszernek gondolják, amelynek az oka leginkább az, hogy a legtöbben idejét múlt információkkal és rossz tapasztalatokkal rendelkeznek. Az utóbbi évtizedekben a fával működő fűtési rendszerek óriási technikai fejlődésen mentek keresztül, a legmodernebb berendezések alkalmazásával még a kényelemről sem kell lemondani.

A fatüzelés a reneszánszát éli

Valamilyen formában szinte már mindenki találkozott a fatüzeléssel, akár csak egy szalonnasütés erejéig. A képlet végtelenül egyszerűnek tűnik: meggyújtjuk a fát, az égésnek köszönhetően pedig „meleget” nyerünk. Amennyiben mindezt egy kályhában tesszük, akkor máris fűtünk.

Azonban a technológia időközben hatalmasat fejlődött, a fával történő fűtés kicsit bonyultabbá vált, mindenképpen reneszánszát éli. Amennyiben kihasználjuk a modern készülékekben rejlő lehetőségeket, akkor egy környezetkímélő, energiatakarékos és költséghatékony fűtési rendszert kapunk. Ráadásul olyat, amitől a környezetünk sem fullad meg.

Továbbá függetleníthetjük magunkat a szolgáltatóktól, nem kell készlethiánnyal vagy magas költségekkel számolnunk, ha pedig kicsit is előrelátóak vagyunk, az időjárási anomáliák sem keserítik meg túlzottan az életünket.

Fotó: freepik

A modern berendezésekkel már a környezetet is kímélhetjük

Amikor modern fatüzelésben kezdünk gondolkodni, olyan berendezésekbe futhatunk bele, mint a faelgázosító-,vagy a pellet kazán. Az újabb készülékek szinte mindegyike öko-tűztérrel rendelkezik, ami azért is lényeges, mert 2022-től már csak az ilyen eszközök lesznek engedélyeztethetőek. Az öko-tűzterek nagy előnye, hogy jóval tökéletesebb égést tesznek lehetővé, míg károsanyag-kibocsátásuk lényegesen alacsonyabb. .

Szerencsére a kínálat óriási, éppen ezért érdemes minden esetben szakember véleményét kikérni, aki az igényeink pontos felmérése után ajánl készüléket. Hiszen egészen másra van szüksége annak, aki kisebb légteret szeretne fűteni egy kandallóval vagy cserépkályhával, illetve annak, aki a központi fűtést egy modern kazánnal oldaná meg és esetleg még a melegvíz-ellátást is a kiválasztott eszközre bízná.

Ma már a fatüzelés is lehet kényelmes

Az sem mindegy, hogy mennyi energiát szándékozunk fektetni a berendezés karbantartásába és feltöltésébe. A legkényelmesebb megoldást a pellet kazánok kínálják, amelyek akár havi egyszeri töltéssel, minimális odafigyeléssel üzemeltethetők, 90 százalék feletti hatásfokkal. Működésük termosztáttal szabályozható és WIFI-s egység esetén akár távolról is beállítható a kívánt hőfok az egész házban.

Fotó: freepik

Afaelgázosító kazánok szintén kevés törődést igényelnek, ugyanakkora gyakori töltést nem lehet megúszni, illetve ezeket a berendezéseket sűrűbben kell tisztítani.

Bármelyik berendezést is választjuk, a lényeg, hogy ezek a kazánok elavult társaikhoz képest – ugyanakkora fatöltettel – nagyjából dupla annyi ideig fűtenek, így működésük rendkívül költséghatékony.

A tüzelőanyag minősége is kulcsfontosságú

Bármilyen készüléket vagy rendszert választunk, a tökéletes működéshezelengedhetetlen a megfelelő, alacsony nedvességtartalmú, minőségi tüzelőanyag, legyen szó tűzifáról, fabrikettről, pelletről vagy akár fűrészporról. Ahogy régen, úgy napjainkban is érvényes: minden kályha, illetve kazán hatásfoka jelentősen romlika nedves vagy rossz minőségű tüzelővel.

A fára megújuló energiaforrásként tekintünk, mert az elégetése során pont annyi széndioxidot bocsájt a levegőbe, mint amennyit az élete során lekötött. Természetesen a kivágott kontingenst pótolni kell, így akkor vagyunk tényleg környezettudatosak, ha ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolunk. A széndioxid mellett gyakran felmerül problémaként a szálló por mennyisége, amely öko-tűzterű és faelgázósító készülékek esetében nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a hagyományos berendezéseké.

A fatüzelés ma már tehát igenis környezettudatos alternatíva, ezért érdemes kalkulálni vele. Ha pedig minőségi, száraz tüzelőanyagra van szükség, érdemes körülnézni cikkünk támogatójának, a Fakupac.hu-nak a kínálatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában