Benyovszky-emlékév

2021.02.28. 15:00

A Benyovszkyk

A Benyovszky-emlékév felemlegetésével Eszter arra próbált visszaemlékezni, hogy ki ajánlotta figyelmébe a balatonszéplaki kohászati konferencián Benyov­szky Móric okleveles gépészmérnök személyét.

Szente Tünde

Fotó: Shutterstock

Valamelyik bányász-kohász egyesületi vezető lehetett, aki odakísérte hozzá a Medicor üdülő társalgójában. Előzetesen csupán annyit árultak el róla, hogy az egykori madagaszkári király oldalági leszármazottja. Az arisztokratikus megjelenésű, kifogástalan viselkedésű, rendkívül udvarias férfi elmesélte, hogy egy ideig taxizással kereste a kenyerét, mert rendszeridegenként más munkát nem kaphatott. Eszter ezt rendkívül igazságtalannak vélte.

Az egyesület kohászati szaklapjában nézett utána, mi hír járja felőle. Rátalált a szomorú hírre, a 2003. március 20-i választmányi ülésen tisztelettel adóztak az elhunyt egykori választmányi tagok, köztük Benyovszky Móric okleveles gépész­mérnök emlékének. Fényképes nekrológot is közölt az újság róla. Három évig tartó betegeskedés után 2002. december 30-án elhunyt az egyesület tiszteleti tagja, Benyovszky Móric. Budapesten született 1924. június 9-én, az akkor még családja tulajdonában lévő siklósi várban keresztelték meg, ott is nevelkedett 1936-ig, főispán édesapja haláláig.

Gróf benyói és urbanói dr. Benyovszky Móric István Benő – a majdani főispán –, a Benyovszky-család köznemesi ágából származott, édesapja dr. Benyovszky Lajos, édesanyja Ocskai Erzsébet. Édesanyja révén Benyovszky Móric madagaszkári király déd­unokája Nagylégen született 1872. április 8-án. Politikai pályáját 1905-ben kezdte meg, amikor Siklós országgyűlései képviselőjévé választották. Innen 1906-ban Baranya vármegye főispáni székébe került. Nem csekély kitérőkkel 1917-ben ismét főispánná nevezték ki, ám ekkor már nem csak Baranya vármegye, de Pécs város első embere is lett. Gróf Németújvári Batthyány Lujza Máriát 1921. október 14-én vette feleségül, két gyermekük született, 1924-ben Móric, aki majd 1950-ben, Budapesten szerez gépészmérnöki oklevelet. (Másik gyermekük, Pál 1926-ban látta meg a napvilágot.)

Születésének 280. és halálának 235. évfordulója van ebben az évben

Visszakanyarodva Eszter ismerősének életpályájához, az 1924. június 9-i születésű Mórichoz, aki sokáig nem kapott útlevelet, feddhetetlenségi bizonyítványt, 1945-ben és 1957-ben internálták is. Gyermekkorában szerzett, kiváló német-, francia- és angolnyelv-tudása segítette abban, hogy fordítóként jövedelemhez jusson. A Gépipari Tervező Iroda öntödei osztályára 1950 augusztusában került, ahol 18 éven át dolgozott. A többi között a Dunai Vasmű tervezésében vett részt. Meghatározó szerepe volt a hazai öntödék fejlesztésében 1984-es nyugdíjba vonulásáig.

Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben a felfedező, katona, író születésének és halálának évfordulója alkalmából. A programban szerepet vállal több hazai kulturális intézmény. Saját leírása szerint, mindig megtalálta a hangot a különböző kultúrák képviselőivel: tatárokkal, oroszokkal, japánokkal, franciákkal és a madagaszkári malgasokkal. Az önmagáról kialakított kép szerint ő mindig csak a zsarnokság kiszolgálói ellen harcolt. XX. századi örököse már nem harcolt, csupán élni szeretett volna a történelem formálta európai kultúrában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában