év méze

2020.12.16. 11:30

Egy arany és egy bronz

Tizenharmadik alkalommal választották meg Gyulán az év mézét. Az idei megmérettetésre kétszázhatvankilenc mézzel neveztek a termelők. A Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesületnek egy arany és egy bronz minősítés jutott.

Agárdy Csaba

Csurgó István rácalmási méhész (képünkön) megmentett egy nyáron elkóborolt méhrajt, amely egy kukoricatábla közepén álló villanyoszlop üregében talált menedékre, és ahol csodálatos lépeket is épített magának. A dunaújvárosi és a környékbeli méhészek más területen is megmutatták rátermettségüket, az év méze versenyen ifjabb Jenei Ferenc arany, Gál Balázs pedig bronz minősítést kapott. Szükség is van a jó mézre, hiszen az egyik legkiválóbb természetes gyógyszerünk

Dunaújváros

Az idei Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál, amit a Békés megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közösen hirdetett meg, a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A biztonsági előírások betartásával az év méze versenyt, illetve a mézek zsűrizését azonban megtartották, az eredményt pedig december 12-én online hirdették ki.

Kétszázhatvankilenc mézzel neveztek a méhészetek. Köztük volt a dunaföldvári ifjabb Jenei Ferenc, aki a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület elnöke, valamint a dunaújvárosi Gál Balázs is.

A versenyre kereskedelmi forgalomban lévő és kistermelői mézeket lehetett nevezni, összesen hat kategóriában: akácméz, repceméz, napraforgó méz, hársméz, virágméz, egyéb fajtamézek, mézkészítmények.

Egyre többen jönnek rá, hogy a mézre nagy szüksége van a szervezetünknek
Fotók: LI

November 27-én tartották meg a zsűrizés első fordulóját, amely után harminckilenc méz került a második körbe, ahol kiválasztották az első három helyezettet, a kategóriák győztesei közül pedig az év mézét. Jenei Ferenc akácméze arany, Gál Balázs napraforgó méze bronz minősítést kapott. Az Év Kiváló Magyar Méze 2020-ban a kisújszállási Simai Krisztián repceméze lett.

Ifj. Jenei Ferenc őszi munkában

Jenei Ferenccel a verseny alkalmából, de nem a versenyről beszélgettünk. (Azért az szóba került, hogy bármilyen minősítést kapni az azt jelenti, hogy a technológia, a szakmai tudás és a méz kiváló minőségű.) Első kérdésünkkel visszautaltunk a legutóbbi, őszi beszélgetésünkre, amikor szóba került, hogy több hazai szakember szerint annyira kevés volt az idei méztermés, hogy valószínűleg decemberre már nem lesz méz a piacon.

– Én ezt akkor sem vallottam, most pedig látszik, hogy van méz. Igaz, selyemméz nincsen, akác is csak alig, tehát vannak gondok, de a piacokon, a termelőknél beszerezhető a méz. A boltokban már más a helyzet, de azok pótolják az Ukrajnából érkező mézzel. Sajnos ott tartunk, hogy a nagy multinacionális cégek polcain már azt olvashatjuk az üvegeken, hogy származási helye Magyarország és Ukrajna. Ebben az a legnagyobb baj, hogy az ukrán méz eredetét nem lehet nyomon követni.

A piacokon, a termelőktől beszerezhető a minőségi méz

Nem állhattam meg, hogy ne tegyek fel egy igencsak laikus kérdést: mit csinálnak télen a méhészek és a méhek.

Télen közel húsz kiló mézet eszik meg egy kaptár

– Mi most keressük a pénzt, szállítunk a vevőinknek. Emellett készülünk a tavaszra, viaszt olvasztunk, kereteket gyártunk, a pergetőgépsort javítjuk. A méhek energiaforrást vesznek magukhoz az életben maradásukért. Egy-egy kaptár közel húsz kiló mézet fogyaszt el télen.

Csurgó István rácalmási méhész (képünkön) megmentett egy nyáron elkóborolt méhrajt, amely egy kukoricatábla közepén álló villanyoszlop üregében talált menedékre, és ahol csodálatos lépeket is épített magának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában