jegyzet

2020.11.14. 11:00

Tündérkertek

Tárgygyűjtő szenvedélye új értelmet nyert, amióta legújabb hobbijának hódol Eszter.

Szente Tünde

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Miniatűr kerteket épít szabadidejében, van, amelyiket megtartja, a többit elajándékozza. Nem volt előzmény nélküli, az egész már korábban elkezdődött, mégpedig akkor, amikor meglátta a virágbolt kirakatában az üveggömbbe zárt floráriumot. Három különböző színű és formájú mini növény töltötte ki a teret, és várta, hogy valaki elvigye magával. Mivel drágállta, elhatározta, ő maga is megcsinálja. Vállalkozását siker koronázta.

Újabb fejezetként cseréptáljaiba ültetett pozsgásokat, biztos kézzel válogatta össze az egymáshoz illő kövirózsákat, varjúhájakat, kaktuszféléket, Afrika és Amerika szárazságtűrő növényeit, cserépgombák, -békák, -madarak kerültek melléjük. Na, velük aztán nem volt baj a kánikula beálltával. Ezek a növények többnyire diszkrét virágaikkal lepték meg őt. A Teréz-napra nyíló varjúhájak is látványosságnak számítottak ezüstösen vagy éppen vörösen izzó leveleikkel, apró rózsaszín virágaikkal.

Édesapjától kapta az első orvosi aloét, amely azóta megállíthatatlanul szaporodik. Csak a négy évnél idősebb példányokat szabad gyógyításra használni, korábban mérgező anyagokat tartalmaznak levelei. Számtalan betegségre, bőr­elváltozásra és emésztőszervi problémára alkalmas a nedve, aminek feldolgozását Eszter meghagyja másnak, annak, aki jobban ért hozzá.

Arra sem emlékszik, hová tűntek a törpe, szobai anyósnyelvei

Régebben volt elevenszülő pozsgás növénye, amely úgy szaporodott, hogy a levelek végén lévő gyerekei lepotyogtak, és ha táptalajra leltek, önálló életre keltek. Már nem is tudja, mi történhetett vele, hová lett. Miként arra sem emlékszik, hová tűntek a törpe szobai szanszeviériái, anyósnyelvei, amiket egykoron az anyósától kapott. Évek múltán Editnél meglátta, és kért tőle a fiatal oldalhajtásokból. Fura, hogy a világ egyik legigénytelenebb növényei miként pusztulhattak el. Lehetséges, hogy túlöntözte...

A neve napjára Emíliának pompás kutyatejet ajándékozott, aki fél év múlva, az újbóli virágzás örömteli hírét telefonos üzenetben újságolta boldogan. Amikor átadta neki, figyelmeztette, vigyázzon, mert bőrirritáló nedvet termel magában. Ezt csinálja a mikulásvirág is, ha megsérül a levéltöve vagy a szára: fehér levet ereszt.

Eszter az őszbe hajló átmeneti időben Tündérkerteket épít, az ünnepek és a mesék kellékeivel. A már feleslegessé vált régi vázába, teáskannába, cukor- és fűszertartóba, különböző méretű dunsztos üvegekbe életet visz bele. Alulra kavics vagy agyag granulátum kerül, arra jön a faszén, majd a kiluggatott fólia vagy filcdarab, nehogy a rászórt földet átengedje. Mini orchideák és páfrányok, törpeborsok, broméliák, korallok, kaktuszok következnek mohával, színes dekorációs kaviccsal-homokkal, kagyló- és csigaházakkal, különleges kövekkel, kerámia- és üvegfigurákkal. A variációk száma csupán fantázia kérdése, matematikailag tart a végtelenhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában