itthon töltik a telet

2020.11.19. 11:30

Őszi-téli vendégek a kertben: mikor és mivel etessük őket?

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájra, számos faj itthon marad. Hazánk környezeti állapota lehetővé teszi, hogy a madarak maguktól is átvészeljék a telet, azonban nem árt az emberi segítség, főleg a városi környezetben. Fenyvesi Lászlóval, a Duna–Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelőjével arról beszélgettünk, hogyan tudunk jól segíteni a madaraknak, hogy nagyon sokáig csodálhassuk szépségüket, ha kinézünk az ablakon, vagy sétálunk a parkban.

Varga Zsófia

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– Hogyan etessünk?

– A legfontosabb az, hogy egy adott kerületen folyamatos legyen az etetés. Ha van egy lakónegyed, néhány házból álló parkos terület, és azon belül többen etetnek, akkor annak nincs különösebben jelentősége, ha valaki abbahagyja az etetést. Ez akkor érdekes, ha csak egy etető van, és abbahagyjuk, amikor a madarak már odaszoktak, akkor előfordulhat az is, hogy éhen vesznek.

Fenyvesi László a dunaújvárosi Aranyalma óvodában madarakat gyűrűzött
Fotók: Laczkó Izabella

– Mit adjunk?

– Az etetőanyag elsősorban a napraforgó és annak is a kis, fekete szemű változata az ideális, mert sok madár a nagy szeműt nem is tudja megbontani. Továbbá az is szempont lehet, hogy ha tört szemet adunk a madaraknak, akkor az több madárfaj számára jelent táplálékot. Ha nincs ilyen, akkor érdemes egy adagot összemorzsolni. A legjobb választás tehát a napraforgómag, mert nagyon sok madár szereti, ugyanakkor kapható a cinkegolyó, amit kereskedelemben is forgalmaznak. Kifejezetten a cinegéknek és az őszapóknak megfelelő élelem, azzal, hogy a madaraknak adjuk, bővíthetjük az etető gazdagságát. Vannak olyan madarak, amelyeknek leginkább a gyümölcs a megfelelő eledel. A legjobb egy almacsutkát kihelyezni számukra, például a rigó és a vörösbegy tipikusan ilyen madár. Az a tapasztalat, ha valaki megfelelő időben kezdi az etetést, amikor megérkezik a télies idő és odaszoktatja a madarakat, akkor hozzá fognak többen menni, mivel a madarak viszik a hírt, hogy hol van élelem, és egymást odacsalják a jobb etetőhelyekre. Abban az esetben, ha valaki később kezdi, és nem jelenik meg nála madár, akkor ez valószínűleg ezért van. Sok madárfajt – azontúl, hogy almát teszünk ki számára –, vadgyümölcsökkel is jól lehet etetni. A legtöbb bogyós termésű bokor madarak számára táplálék, a tűztövistől kezdve a különböző bogyós gyümölcsökig, ilyen például a madárberkenye, galagonya. Érdemes ezeket telepíteni, egyrészt táplálékul szolgálnak, másrészt pedig remek búvóhelyek.

– Mit ne adjunk?

– Kifejezetten a kenyérrel akkor van csak gond, ha az túl sokáig van az etetőn, van néhány madár, például verebek, gerlék, amelyek elfogyaszthatják. Ha van egy kis kenyérmorzsa az asztalon, azt gond nélkül kitehetjük a madaraknak és azt elfogyasztják. A gond akkor lehet a kenyérrel, ha túlzásba visszük az etetést, és különösen akkor, ha ráesik az eső, mert akkor megerjed, és az már könnyen betegséget okozhat a madaraknak.

Ha van egy kis kenyérmorzsa az asztalon, azt gond nélkül kitehetjük a madaraknak
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Milyen madarakat láthatunk vendégül?

– Tipikus etetőre járó faj a cinege, Dunaújvárosban alapvető négy fajukkal lehet találkozni, amelyek széncinege, kékcinege, barátcinege és fenyves cinege. Ők találják meg először az etetőt, aztán odacsalják a többi madarat. A magevők egy másik igencsak széles társaság, sokféle faj tartozik oda, etetőre szívesen járnak a zöldikék, a tengelicek, meggyvágók és az egyik városi óvodánál csízt is fogtunk már. Gyakori még a házi veréb és a mezei veréb is, mivel ezek is egyre jobban rászorulnak az etetésre. Régebben, amikor sok helyen jószágokat tartott az ember, akkor a verebek ott ellátták magukat, most, hogy kevesebb állatot tartanak az emberek, így szükségük van az etetőre. A rigókat is meg kell említeni, amelyek gyümölccsel etethetők, van esély arra, hogy északról, vagy a Kárpátokból érkező fenyőrigóval találkozzunk, és ha nagyon kemény tél lenne, akkor a csonttollúak várhatóak északról, nagyon különleges társaság, és kifejezetten a gyümölcsöket szeretik.

Lényeges, hogy eső ellen legyen valamilyen védelem is a madaraknak

– Milyen legyen az ideális hely?

– Erkély esetében jó választás a tálcás etető és léteznek ablaketetők is, amelynek az a lényege, ha belülről ránézünk az etetőre, akkor látjuk, hogy mozognak benne, közben a madarak is belátnak. Van egy teteje is, ami megvédi a magokat az esőtől, mert a napraforgómagnak se tesz jót, ha elázik. Abban az esetben, ha túlságosan magasan lakunk, a negyedik, ötödik emelettől felfelé nem feltétlenül járnak arra a madarak, mert számunkra az már biztonsági kockázat, hogy olyan magasra menjenek. Célszerű inkább a parkban kialakítani az etetőhelyet. Fontos, hogy ne tükröződő felület elé tegyük az etetőt, különösen akkor, ha a másik oldalon van egy bokor, mert ilyenkor elképzelhető, hogy a madarak azt látják menekülés közben, hogy ott van egy menedéket adó bokor, ám lehet, hogy éppen az ablak lesz, és akkor történnek a balesetek. Lényeges, hogy legyen valamilyen védelem a madaraknak, ez lehet takarás, sűrű bokor, fa, ahol gyorsan el tudnak rejtőzni, ha támadás éri őket, mert ebben az időszakban nemcsak az énekesmadarak, hanem a ragadozó madarak is éhesek, a macskákról nem is beszélve. Sajnos vannak olyan macskák, amelyek szeretnek sportból is madarakra vadászni, lehetőleg ne azokat etessük a nem megfelelő etetőhely-választás miatt. A ragadozó madarak esetében a karvalyt érdemes megemlíteni, mivel bejár a városokba és ott vadászik, ahol sok kismadár van, és ha túlságosan kitett helyre helyezzük az etetőt, akkor a ragadozó madarat is könnyű táplálékhoz juttatjuk. Persze neki is kell ennie, de dolgozzon meg érte! A madaraknak éjszakázó- és fészkelőhelyet is tudunk biztosítani, és ezt is ősszel vagy tél elején érdemes kitenni a különböző madárfajoknak, különösen az odúkat. Legtöbb madárnak a B-típusú madárodú megfelel, ez egy 32 milliméteres lyukbőségű, és abba járnak éjszakázni, már akár ősszel is. Ahol éjszakázik, nagy eséllyel ott fog később fészkelni is.

Magyarországon rendszeresen fészkelő szajkó (Garrulus glandarius) is megfi gyelhető az etetőnél Fotó: Fehér Gábor

– Itassuk őket?

– Az a legjobb, ha legalább minden második, harmadik etetőhöz tartozik egy itató, vagy legalább a közelben alakítunk ki egy ilyen helyet. Az a lényege, hogy ez fürdőhely is a madaraknak, mivel még a hűvösebb időben is szívesen fürdenek. Illetve szükségük van ivóvízre is. A téli, hidegebb időkben előfordul, hogy sózzák a járdákat, ha lefagy a járófelület. A madarak, ha nem látnak máshol nedvességtől fénylő felületet, csak a járdán, isznak belőle, és így megmérgeződhetnek. Évekkel ezelőtt Székesfehérváron tömegével pusztultak a rigók a sózott járdák környékén, mert azt a vizet itták.

– Meddig etessünk?

– Amikor már megszűnnek az éjszakai fagyok, és végéhez közeledik a tél, akkor lehet abbahagyni az etetést. Márciusban még lehet etetni a madarakat, de április, májusra már abba kell hagyni, mert az nem jó, ha a madarak a költési időben is ugyanoda járnak, és feleslegesen egyoldalú táplálékkal táplálkoznak, miközben ők már megtalálnák természetes eleségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában