Digitál zenekar

2020.10.24. 11:30

Szeretni mindent: a muzsikát, zenekart, közönséget – az életet

Ezt a hazánkban és külföldön is kedvelt, a közönséget az országhatároktól függetlenül rendre hatalmas bulikra gerjesztő zenekart, ma is az egyik alapítója, kiváló énekesként és zseniális gitárosként a frontembere, Horváth János Dagi vezeti. Volt miről beszélgetnünk!

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

A zenészpálya elején

– Frissen leérettségizettként én is válaszút elé kerültem. Továbbtanulok, vagy munka után nézek. Végül a zene szeretete győzött. Nagy szerencsémre az édesapám és a nagypapám is kiváló zenészek voltak, sok segítséget adtak a pályámra. Az utóbbi, hárfaművészként magával vitt a balatoni turnéjára ezen a különleges, a középiskolai korszakomat lezáró nyáron. Minden este felléptünk, ami óriási élményt és jó anyagi lehetőséget adott. Egy használt Trabantot tudtam vásárolni az első hónap után.

Az első zenekarok

Az őszinte emberek fel merik tenni maguknak a kérdést: mi a fontos, mi ad boldogságot?
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

– Tamási gimnazistaként határoztuk el a zenekar megalakítását 1985 szeptemberben. A nevünk később született meg. Az érdem Varga Ferié, a dobosunké. Azt kértem tőle, hogy üljön be a könyvtárba, és olyan nevet válasszon nekünk, ami közérthető és nem kell hosszasan magyaráznunk, hogy például mit is jelent igazán. A rockból a pop zenébe az út az újhullámon, és a ska-n keresztül vezetett. A váltásunknak anyagi oka is volt. Abban az időben a rock­zenével még a „nagyok” is kevés pénzt kerestek. A „plafon” központilag volt szabályozva. Másrészt erre nagyobb volt a kereslet. Egyszer csak a lakodalmakban találtuk magunkat! És rá kellett jönnünk, hogy ez egy sokkal keményebb piac a korábbinál. A rockbandával egy nagylemeznyi anyaggal, ami húsz-huszonegy dalt jelentett abban az időben, két évig koncertezhettünk, amíg össze nem állt az új anyag. Itt viszont emelkedett a megtanulandó dalok mennyisége. Az első száztól már nem volt megállás. Mára már biztosan több ezret is tudok. A zenei hallásunkat pedig olyan szintre fejlesztettük, hogy bármelyik dalt tudjuk kísérni.

Az ős-Digitáltól kezdve

– Az biztos, hogy Varga Ferenc ült a doboknál, akivel megalakítottuk a Digitált. Oltyán Attila volt a basszusgitáros, Horváth Zoltán a kísérőgitáros, akit az Ignácz György váltott, majd helyette Fenyvesi Tibi jött a rockzenekarból. Már ez elején csatlakozott hozzánk Vajk Laci, aki a mai napig velünk van. Egy ideig játszott Sáfrány Gyuszi is, de Szabó Laci is, aki Deák Bill Gyulával a Bryan Adams előtt lépett fel a Kisstadionban. Nagyon híres formációnk volt a Sáfrány Gyuszi billentyűs, Világ Sándor basszusgitáros, és az öcsémmel, Charleyval alkotott négyesünk. A katonaság alatt Deák Szabolcs jazzdobossal játszottunk.

A továbblépés igénye

– Semmi bajom sincs a lakodalmakkal vagy a kiskocsmák közönségével, de nem néhány száz mulatozónak, hanem nagy színpadon, akár több ezer ember előtt, saját szerzeményeimet akartam játszani. A Digital zenekar profivá válásához a legnagyobb segítséget a katonai éveink alatt az alakulatunknál hivatásosként szolgálatot teljesítő, a zenekarnál pedig menedzserként dolgozó Szőke Istvántól kaptuk. A zenei válogatásunkat és a stílusunkat is én alakítottam ki. A hangszerelést a mai napig nagyon szigorúan veszem. Gondolom, hogy nem látszik, de katonás rendben dolgozunk ám mi ebben a zenekarban! A legfontosabbat, a zene iránti alázatot mindig mindenkinek be kell tartania. Minden koncertet komolyan vesszük, hiszen azt tartjuk, hogy az egyik buli hozza a másikat. Soha nem hirdetjük magunkat, hiszen ahol egyszer felléptünk, oda vissza fognak hívni bennünket. Már a következő évre is nagyon jól telik a naptárunk. Nagy ígéretekkel kecsegtettek bennünket az idei szezonra és a jövő évire is. Elértük, hogy az EFOTT-ra is meghívást kaptunk, ami az idén a vírus miatt elmaradt, de reméljük, hogy ’21-ben pótolni tudjuk. Büszkék vagyunk a Raktár-koncertes lehetőségünkre, mert ugye arra sem hívnak meg akárkit… Keresettek az egyéb formációink is, mint például a Gipsy King’s Experience, vagy a Mediterrán Gitár Duó, Szűcs Antal Gáborral.

Sztárkohó: innen indult Bayer Friderika, Horváth Tamás és Jankó is

Tőlük indult

– Például Bayer Friderika az eMeRTon-díjas magyar énekesnő, aki 1994-ben megnyerte a Táncdalfesztivált, majd Dublinban az Eurovíziós Dalversenyen a legmagasabb magyar helyezést, a negyediket érte el. A fiaim, Horváth Tamás és Horváth Jankó is ebből a zenekarból indult el a szólóénekesi pályáján. A ’80-as évek végén a tehetségkutatót is kipróbáltuk. Nagyon sok elismerést szereztünk. Különdíjakat nyertem a mi műfajunkban szokatlan gitárjátékommal. A daloknál igyekszem hű maradni az eredetihez, de mindenképpen kiegészítem a saját stílusommal. Az egyedi gitárjátékomra szerencsére a szakma is felfigyelt. Mások mellett nagyon büszkén gondolok Deák Bill Gyulával, vagy Takács Tamással közös produkciónkra. Szerencsés vagyok, mert sokan felhívtak maguk mellé a színpadra, mert tudják, hogy nem kell hosszan gyakorolni, anélkül is azonosulni tudok a stílusukkal. Az egyik ilyen helyszín volt a Paksi Gastro­blues Fesztivál is, ahol a Colosseumból ismert Chris Farlowe is csodálatos módon nyilatkozott rólam. Ez aztán a tévéműsorok révén Európa-szerte föl­emelte az ázsiómat. Ennek hatására Szűcs Antal Gáborral megjelent latin lemezünk folytatására már bejelentkezett az a Roberto Valli, aki Eros Ramazzotti gitárosaként is ismert. Biztos, hogy fog rajta szerepelni. Hogy szólistaként már előbbre járhatnék? Mi a nagyobb dolog: az ország legjobbjai mellett muzsikálni, vagy azokkal az élre jutni, akikkel a nulláról indultunk?! A gyermekeimet is így emeltem arra a szintre, hogy az országos nyilvánosság előtt is sikerrel megállhassák a helyüket. Mindezek mellett a stábunknak munkát, megélhetést biztosítunk. Itt van példának az említett Gipsy King’s Experience. E formációban egyedül én hittem. Ezt a programot a gitáros, zongorista Vajk Lászlóval, a hajóról hazatért és ebbe a projektbe hatalmas energiával beszálló flamenco gitáros Varga Robival, a világ legnyugodtabb zenészével, Liszkai Lukács Öcsi basszusgitárossal, Charleyval, az öcsémmel, aki a dobos, és Kovács Bálinttal (akit tizenegy éves korában fedeztem fel) csináljuk. Vannak, akiket annak idején felkértem, de elhárították, mert azt gondolták, hogy nem lehet megvalósítani. Látva a sikereinket, megváltozott a véleményük. Nincs harag, hiszen egy barátnak őszintén kell beszélnie.

35 év után is gyakorolnak

– A raktárkoncert előtt napi gitár- és heti három zenekari próbát tartottunk. Külön vannak vokálos gyakorlásaink és rendszeresen dolgozunk a Digitál műsorán is. Meg kellett tanulnunk, hogy amikor valakit „kísérünk” a színpadon, azt segítsük, és ne akarjuk túljátszani. Fel kell készüljünk a generációváltásra, és ez esetben teljesen mindegy, hogy az én fiaimról, vagy más gyermekeiről van szó, segítenünk kell őket. Ne legyünk restek egész életünkben szorgalmasan dolgozni és a munkánk ne legyen öncélú! Őrizzük meg a zene és a közönség iránti alázatot, szeressük őket és a barátainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában