inspiráció

2020.10.28. 10:00

Mit csináljunk a gyermekkel a szünetben?

Már javában tart az őszi szünet. Ez az idei nevelési és tanítási év első hosszabb pihenője, november 2-ig van idő a feltöltődésre.

Török Tímea

Máskor számtalan program közül válogathatott szülő és gyermek a szünetben, most azonban a vírus terjedése miatti elővigyázatosságból kevesebben vállalják be a szervezett programokon való részvételt. Bár az is igaz, hogy ugyanezen okok miatt idén a felhozatal sem kényezteti el a szünidei programot keresgélőket. De mivel minden rossz­ban van valami jó, így legalább „jobb híján” kikergeti a szabadba a gyerekeket. Most van lehetőség feltölteni a D-vitamin-raktárakat. Érdemes minél többet a szabadban lenni, a szabad játékon túl jó elfoglaltság, ha színes leveleket, terméseket gyűjtenek a gyerekek. Gesztenye, makk, dió, toboz vagy a vadnarancs mind jól mutat az étkezőasztalra elkészíthető kompozícióban, s ha birsalma is kerül közé, még különleges illata is lesz a gyerekkéz alkotta csend­életnek. A leveleket le lehet préselni, és később már szintén alapanyagként szolgálhatnak színes alkotáshoz felhasználva. Az interneten számos ötletből inspirálódhatunk, mi minden készíthető a természet kincseiből.

A gesztenye jó alapanyag a kézműveskedéshez is Fotó: Pixabay

A gyönyörű őszi színek fotókért kiáltanak, és a gyerekeknek sem kell kétszer mondani, hogy a fotó kedvéért szórják a leveleket, vagy nyugodtan feküdjenek a levélkupac közepére. Az őszi témájú képekből remek emlék készülhet akár ajándékba is.

A kisfiam óvodájában azt kérték az óvó nénik a szülőktől, hogy a szünetben gyakoroljuk az önálló öltözködést a gyerekekkel. Hiszen a szülők kint várnak a hidegben, amíg bent a gyerekeket öltöztetik a pedagógusok. Minél hidegebb lesz kint, annál több lesz a ruha a gyerkőcökön. Így mindenkinek jobb lenne, ha a gyerekek tudnának segíteni az öltözködésben, sőt esetleg maguk, önállóan is megpróbálkoznának ezzel. Nagy segítséget jelent az ilyen önállóság, kevesebb fagyoskodást nekünk, szülőknek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában