olvasói fotók

2020.07.11. 16:00

Szentes Kitti Natgeo-s képei Székesfehérvárról

Kedves olvasónk, Szentes Kitti már több fotóval mutatkozott be a duol.hu oldalán. A Perkátán élő hölgy ezúttal Székesfehérvárról készített képeket.

duol.hu

Fotó: Szentes Kitti

Ezek különlegessége, hogy a National Geographic is megjelentette Szentes Kitti fotóit.

Mujkó szobor

Fotó: Szentes Kitti

2007. májusában került elhelyezésre Mujkó, az udvari bolond szobra a székesfehérvári Kossuth utca – Vasvári Pál utca kereszteződésében. Az alkotást Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész a Kortárs Művészeti Fesztiválra készítette, saját költségen. Kocsis Balázsban régen megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegőben lóg. Mujkó figuráját formálták meg végül ily módon, mivel egy udvari bolond ülhet egy kötélen az emberek feje felett. A szobor apró részleteit az ötvösmunka kiválósága emelte ki. – írja a köztérkép.hu.

Kati néni

A városban elterjedt hiedelem, hogy aki megfogja Kati néni szobrának orrát, annak szerencséje lesz. Napjainkra már nem csak a helyiek, hanem a városba látogató turisták is szívesen követik a babonás szokást. Ennek következtében a szobor orra teljesen kifényesedett.
Fotó: Szentes Kitti

Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában, a Liszt Ferenc sétálóutcában található. Az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját, a portékáit Felsőváros városrészből kiskocsijával a belvárosi piacra toló idős asszonyt ábrázoló szobor Kocsis Balázs alkotása, amelynek ihletője Molnár Imréné Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is árulta döcögős kocsiján a tejet, tejfölt és a sült liba- és kacsafertályokat. A négy részre, azaz fertályokra felvágott, saját zsírjában ropogósra sütött kacsa és liba egy székesfehérvári helyi ételkülönlegesség. – írja a wikipédia.

Oszágalma

Fotó: Szentes Kitti

A Fehérvári jog, közismertebb nevén az Országalma egy vörösmárvány díszkút, mely Székesfehérvár belvárosában, a Városház tér közepén található. A díszkút Ohmann Béla szobrászművész alkotása, 1943-ban állították fel, és Székesfehérvár történelmi múltját hivatott szimbolizálni. Azt a múltat, amikor a város a Magyar Királyság fővárosa, koronázóvárosa, székvárosa volt. Közvetlenül Székesfehérvár, az első igazi magyar város középkori önkormányzati jogának, a fehérvári jognak állít emléket.

Az Országalma közismert latin nyelvű felirata, a „Libertates Civitati Albensi a S. Rege Stephano concessæ” körfelirat egy középkori oklevél szövegének részlete, jelentése pedig Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta. – írja a wikipédia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában