digitális oktatás és a hallgatóközpontú intézkedések

2020.07.18. 16:00

Hallgatók érdekében ülésezett a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), 2020. július 10 – 12. között, Balatonlellén tartotta az éves nyári szabadegyetemet és közgyűlést.

uniduna

Balról: Virág Renáta, Leibinger Anita, Tóbiás Anett és Motolai Anna Dóra a HÖOK felügyelőbizottsági tagja

Fotó: uniduna.hu

Az eseményen, a Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának képviseletében megjelent Tóbiás Anett elnök, Leibinger Anita általános alelnök és Virág Renáta gazdasági referens.

Tóbiás Anett elnök asszonytól megtudtuk, hogy a több napos rendezvény célja volt, hogy a hallgatói önkormányzatok együttműködésüket megerősítsék, konklúziót vonjanak az elmúlt hónapok történéseiből, és a felmerült kihívásokara megoldást találjanak. A konferencia fókuszában a digitális oktatás és a hallgatóközpontú intézkedések álltak.

A közgyűlésen, a HÖOK beszámolt az elmúlt három hónapos munkájáról. Részletesen bemutatták hogyan haladnak az EFOTT Fesztivál szervezésével, illetve szavazás keretében módosították a HÖOK alapszabályát. A kisebb egyetemek képviselő lehetőséget kaptak, hogy megkérdezzék a nagyobb egyetemek képviselőit a krízis helyzetben tett intézkedéseikről.

Az esemény zárásaként, a gólyatáborok megszervezéséről folytattak beszélgetést a képviselők.

Balról: Virág Renáta, Leibinger Anita, Tóbiás Anett és Motolai Anna Dóra a HÖOK felügyelőbizottsági tagja
Fotó: uniduna.hu

A HÖOK, a digitális formában történő oktatásra való átállást követően, felmérést készített a felsőoktatási intézmények hallgatói között, amelyben az adott hallgató tapasztalataira, véleményére, nehézségeire voltak elsősorban kíváncsiak. A kérdőívet nagyjából 12 ezer fő töltötte ki. A válaszokból kiderül, hogy a hallgatók a távoktatás során leginkább laptopon és asztali számítógépen keresztül tudtak dolgozni, de volt olyan is, akinek nem állt rendelkezésére ilyen eszköz.

Kiderült, hogy a digitális formában történő oktatás több hallgató számára is nehézséget okozott, viszont mindenki igyekezett túl lendülni ezen és sikeresen folytatni előmenetelét, illetve több időt fordított a tanulásra. A Dunaújvárosi Egyetemhez hasonlóan, több intézmény is a Microsoft Teams alkalmazáson keresztül tartotta a kapcsolatot hallgatóival, illetve a konzultációk is ezen alkalmazás használatával valósultak meg.

A válaszadók legtöbbje elégedett volt a digitális formában történő oktatás lebonyolításával, az információk tovább osztásával és sikeresnek értékelte az időszakot. Emellett kitértek arra is, hogy a kontaktórák nagyrészét ki lehetne váltani az online alkalmazások segítségével.

A digitális oktatás megnehezítette a Hallgatói Önkormányzat tevékenységét. A rendezvényeket és a fizikális hallgatói szolgáltatásokat ideiglenesen felfüggesztették, de az intézkedéseik középpontjában a hallgatók érdeke és egészsége állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában