videóit több ezren megnézték már

2020.06.21. 11:30

Az edző, aki ezreket vett rá a mozgásra a karantén alatt

Az önkéntes izolációban eltöltött hetek, hónapok alatt életünk számtalan területén alkalmazkodnunk kellett a megváltozott helyzethez. Salamonné Szabó Éva otthonainkba hozta a mozgás örömét, és remekül összeállított, sokszor humorban is bővelkedő videóival vidám és egészséges pillanatokat okozott. A gyógypedagógusi és edzői területen dolgozó szakember mesélt videóiról, terveiről.

Varga Zsófi

Fotó: foto: Marczinka Akos

─ Honnan jött a YouTube videók készítésének az ötlete?

─ Ha jól belegondolok, az első lépést kb. hét évvel ezelőtt tettük meg: Ekkor szüleimnek karácsonyi ajándékként készítettünk egy „senior torna” videót a gyermekeimmel. Nagy örömet szereztünk vele, rendszeresen tornáztak rá. Aztán mikor úgy gondoltuk, hogy ideje egy kicsit nehezíteni és korszerűsíteni a gyakorlatanyagot, készítettünk egy másikat. A 78 éves édesapám a mai napig négyszer tornázik hetente ezeknek a személyes hangvételű videóknak a segítségével.

Aztán idén márciusban, amikor életbe lépett a digitális oktatás, kézenfekvő volt, hogy a testnevelés tanítását és az otthoni edzésekhez való iránymutatást elsősorban videók segítségével tudom megvalósítani. Az első mozgásanyagot, amit megörökítettünk, kizárólag a tanítványaimnak szántam. Fiam ötlete volt, hogy ha már úgy is dolgoztunk vele, miért ne lehetne a YouTube csatornán nyilvánosan megosztani. Nehezen álltam rá, mert egy ideje nem szívesen szerepelek nyilvánosan, de aztán beleegyeztem, mert úgy gondoltam, talán tudják használni a testnevelő kollégák.

Otthon is elkezdhetjük az edzést, a feladatok elvégzéséhez nincs szükség nagy térre
Fotók: Salamonné Szabó Éva

─ Mi a célja a videóknak?

─ Az eredeti cél, ahogy már említettem, az online oktatás volt. Ezenkívül abban reménykedtem, hogy tanítványaim szülei, családtagjai, valamint kollégáim és bárki, aki látja a videókat, kedvet kap a mozgáshoz; hiszen karantén idején különösen fontos volt (lett volna) mindenki számára a rendszeres testmozgás. Aztán az idő előre haladtával alakultak a célok, persze az alap mindig a mozgásra való invitálás. Igyekszem/igyekszünk példát mutatni minél szélesebb korosztály számára; időnként szórakoztatva tanítunk, sportolunk, remélve, hogy ezzel sokakat motiválunk.

Aki ismer, tudja, hogy gyógypedagógiai és edzői munkám mellett, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Torna Szakágának vezetőhelyettese vagyok. Így fontos volt, hogy a videókkal a speciális sportolókat is segítsem; valamint készítettünk olyan anyagot, amelynek az MSOSZ népszerűsítése is célja volt.

Felvétel indul és kezdhetjük a gyakorlatokat!

─ Milyenek a visszajelzések?

─ Szerencsére az esetek nagy százalékában rendkívül pozitív. Egy közösségi oldal nagy létszámú szakmai csoportjában kiderült, hogy országszerte szívesen használják a videóimat a testnevelő kollégák. Ezen felbátorodva több felületen is megosztottam néhányat, amire szintén rengeteg kedves és elismerő visszajelzés érkezett. Sajnos azonban előfordulnak olyan emberek is, akik úgy tűnik, abban lelik örömüket, hogy átgondolatlanul, „csípőből” kritizálnak. Ez nagyon rosszulesik, de igyekszem helyén kezelni a dolgot. Az építő jellegű, segítő szándékú kritikát, tiszteletteljes hangnemben, privát felületen szívesen veszem, hiszen tanulhatok belőle; de a kéretlen, rosszindulatú megjegyzések íróit mélyen elítélem… Hála Istennek ebből keveset tapasztaltam, így igyekszem a pozitív visszajelzésekből erőt meríteni.

Kedves, régi játék, nagyszerű kikapcsolódás

─ A legújabb videó egy régi kedves játékot elevenít fel, tervez hasonló videókat?

─ Valóban, legutóbb gyermekkorom egyik népszerű játékát, a „gumizást” elevenítettük fel lányommal és fiammal, azt hiszem, elég szórakoztató módon. Rengeteg dicsérő visszajelzést kaptunk. Sokan mondták, illetve írták, milyen kellemes élmény volt a videót látva nosztalgiázni, és többen örömmel jelezték, hogy gyermekeiknek, unokáiknak, illetve táborozó gyerekeknek tervezik megtanítani a videón látottakat… Na, ilyenkor érzem, hogy érdemes volt megcsinálni.

A kérdésre válaszolva, igen, vannak olyan terveink, hogy bemutatunk régi játékokat, de hogy sikerül-e megvalósítani, az a jövő zenéje.

─ Mik a további célok a csatornával?

─ A csatorna jövőjét illetően picit bizonytalan vagyok. Egyrészt, mert nem igazán szeretek már nyilvánosan szerepelni, pláne kamerák előtt állni; másrészt szakmailag és technikailag is színvonalas videót készíteni nagyon idő- és energiaigényes feladat. Ugyanakkor vágyam, hogy saját példamutatásommal minél több embert inspiráljak a rendszeres minőségi mozgásra, így el kell döntenem, hogy melyik érzés erősebb bennem. Ha a folytatás mellett döntünk ─ azért mondom többes számban, mert a videók készítésében meghatározó szerepük van a gyermekeimnek ─, akkor a cél, hogy a videók eljussanak azokhoz az emberekhez, akiket érdekelhet; és március közepéig összejöjjön legalább ezer feliratkozó.

Elsősorban mozgatni szeretném az embereket kicsiktől az idősebbekig. Ezenkívül tovább segíteni és népszerűsíteni az MSOSZ-t, kollégáknak ötleteket adni, mindezzel együtt időnként szórakoztatni.

Ez nagyon nehéz, hisz nem vagyok ismert ember. Viszont úgy érzem, hogy a tornász-múltamnak, a több évtizedes szakmai tapasztalatomnak, a folyamatos önképzésnek köszönhetően, talán egy ilyen csatornán keresztül tudok valami jót, hasznosat nyújtani.

Fontos a helyes testtartás, kivitelezés

─ Milyen változásokat hozott a vírushelyzet a „Mozdulj Diák” DSE életében, mennyire írta át a versenynaptárt, mi a helyzet az egyesület háza táján?

─ Sajnos nagyon megnehezítette a munkánkat a vírushelyzet. Az otthoni mozgásprogramot privát edzésvideókkal segítettem, és igyekeztem különböző felületeken tartani a sportolókkal a kapcsolatot, amiben a Speciális Olimpia Szövetség kampányai is segítettek. Ennek ellenére nagyon nehézkes a kapcsolattartás és a munka, sajnos nem minden családban adottak az online oktatáshoz szükséges személyi és technikai feltételek. A tavaszi versenynaptárt a szövetség kénytelen volt törölni, de most úgy tűnik, az őszi hamarosan elkészülhet. Bízom benne, hogy minél előbb elkezdhetjük az edzéseket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában