Az Úr lelke betölté a földkerekséget

2020.05.29. 08:00

Miserend Pünkösdtől Szentháromság vasárnapján és Úrnapján át Jézus Szíve főünnepéig

duol.hu

Fotó: archív

A római katolikus anyaszentegyházban a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán „mozgó” (azaz a húsvéthoz igazodóan változó időpontú) főünnepek vezetnek át a több hónapos – általános – évközi időbe. Ezen szép és mély tanítással bíró ünnepek tárgya jellemzően nem egy-egy üdv-esemény, hanem azokban elrejtőző hitigazság, dogma.

Pünkösdvasárnappal (május 31.) befejeződik a húsvéti idő, a dunaújvárosi római katolikus templomokban eloltják a húsvéti gyertyát. Pünkösdvasárnap a Szentlélek eljövetelének főünnepe, amely a harmadik isteni személy, az Atyát és a Fiút (Jézus Krisztust) összekötő szeretet.

Szentháromság vasárnapjának főünnepének (június 7.) lényege, hogy egy Istenben három személy van: az Atya, a Fiú (Jézus Krisztus), és a Szentlélek. Ezt Jézus Krisztus nyilatkoztatta ki, nélküle erről az emberiségnek nem lenne tudomása. A Szentháromság osztatlan egység. A háromságos lét az Isten belső életéhez tartozik, tehát nincs benne „előbb” és „utóbb”, hanem öröktől fogva és örök időkig tartó „állapota” Istennek.

(Ez egyébként óvárosi templom templombúcsú ünnepe, a templom tulajdonképpeni „születésnapja”)

Úrnapja (június 14., vasárnap) Krisztus szent testének és vérének főünnepe. Ezt a római katolikus anyaszentegyház annak a titoknak ünneplésére szenteli, hogy a kenyér és bor külső színe alatt Jézus Krisztusnak, az Isten-embernek teste és vére, istensége és embersége, valójában, igazán és lényegileg jelen van.

(Dunaújvárosban – járványügyi vészhelyzet avagy rossz idő kivételével – ezen szentmiséhez hármas értelmű körmenet szokott kapcsolódni. A körmenet egyszerre imádó jellegű (bensőséges buzgalomnak kell áthatni), kérő jellegű is (Krisztus jelenlétével szentelje meg világi életünket), s végül hitvalló jellegű is (évente láttára adja a világnak, hogy Krisztus titokzatosan, de valóságosan magához vonzza minden korban övéit)).

Jézus Szent Szíve (június 19. péntek) főünnepének lényeges mondanivalója egyfelől, hogy szent szívének gondolata nemzedékről nemzedékre az, hogy megmentse a haláltól lelkünket, és éhínség idején tápláljon minket. Másrészt Jézus szavai nyomán: vegyétek magatomra igámat és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat talál lelketek.

A szentmisék rendje Dunaújvárosban a járványügyi vészhelyzet reményteli mérséklődésekor:

  • hétfőn és csütörtökön reggel 7:30-kor a nagytemplomban,
  • kedden, szerdán, pénteken és szombaton este 18:00 órakor ugyancsak a nagytemplomban,
  • vasárnaponként délelőtt 8:30-kor a nagytemplomban és 10:30-kor az Óvárosban.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában