A jogász válaszol

2020.05.23. 18:00

Házastársi vagyon megosztása

A házastársi közös vagyont elsősorban az életközösség és a vagyonközösség megszűnésekor, a házasság felbontásakor osztják meg a házastársak.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

A házastársi közös vagyont meg lehet szüntetni a házastársak szerződésével, azonban ha ez nem sikerül, a felek a bíróságtól kérhetik rendezetlen vagyoni igényeik elbírálását. A törvény alapelve szerint a házasság fennállása alatt bármilyen közösen vagy a felek által külön szerzett vagyontárgy a felek osztatlan közös vagyona, amely megosztás esetén őket fele-fele arányban illeti meg.

Tehát a házassági vagyonközösség fennállása alatt vásárolt ingatlanok, ingóságok, sőt, még a felek által keresett munkabér, mind-mind közös, és azon egyenlően kell megosztozni.

Dr. Unger Zsolt – ügyvéd

Fontos tudni, hogy ha a házasságkötést élettársi kapcsolat előzte meg, tehát a felek együtt éltek, akkor már az együttélés kezdetétől érvényesül a törvényben meghatározott közös vagyoni rendszer.

Nem csupán a szerzett javak, de a közös vagyontárgyak terhei, illetve a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozások is a közös vagyon részét képezik.

Így tehát ha az egyik fél a házasság fennállása alatt személyi kölcsönt igényelt, amelyet még nem fizetett vissza a válás idején, akkor abból a feltevésből kell kiindulni, hogy a tartozás megfizetésére a házas felek mindketten kötelesek, még akkor is, ha a felvett személyi kölcsönt csak egyikük költötte el. Azonban vannak kivételek, amelyek a felek különvagyonába tartoznak, így a házastársak különvagyonához tartozik a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy, a házastársi vagyonközösség fennállása alatt a házastárs által örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás, a házastársat, mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában