Biztonságosan áldozhattak a keresztény hívők az autósmisén

Húsvét vasárnapján az autósmisével, tegnap, a jó pásztor vasárnapján pedig a szentáldozással örvendeztette meg Mihályi Miklós előszállási plébános az egyházközségébe tartozó katolikusokat. Országos szinten, de megkockáztatom, hogy talán Európa-szerte is egyedülálló, hogy ezt lehetővé tette, hiszen a koronavírus-járvány kezdete óta zárva vannak a templomok, a hívők online-miséket néznek otthon.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Zsúfolásig megtelt az előszállási templom előtti füves rész autóval. Az érkezők pontosan tudták – hiszen a kijárási korlátozás miatt húsvét óta minden vasárnap délelőtt így teszik –, az utolsó pillanatban érkeznek, nem szállnak ki az autóból, csak a vezetőülés felőli ablakot húzzák le, hogy hallják Miklós atya szavait, viszont a szomszédos autóban ülőkkel még véletlenül se érintkezzenek, aztán abban a sorrendben, ahogyan a mise végén megkapják az atyától az elbocsátó áldást, egymás után szépen sorban indítják az autót és visszatérnek otthonukba.

 

A szentmise a szokott módon vízszenteléssel kezdődött, a helyben felbontott palack vízébe az atya belecseppentett pár cseppet a Jordán folyó vizéből, majd ezzel járt körbe, minden autó előtt megállt, szeretetteljes mosollyal üdvözölte a szélvédő mögött ülő hívőt, családot, házaspárt..., melyik autóban hányan ültek éppen. Mivel a hivatások vasárnapja is volt ez a tegnapi, ezúttal díszvendégként köszöntötte azt a 12 szerzetest, akik mint 12 apostol képviselték a hazánkban tevékenykedő 99 rendi közösséget.

– A hívő ember nem akar hetekig Krisztus nélkül maradni, valamint szeretné hívő testvéreivel egy közösségben ünnepelni a vasárnapot. Legfőképpen pedig szentségi módon is szeretne találkozni Jézussal, ez a szentáldozás. Ennek találtam meg a biztonságos módját. Az átváltoztatott szentostyák már január óta ott vannak a templom tabernákulumában (oltárszekrény – szerk.), érintetlenül. Múlt szombaton imádság keretében, védőkesztyűben, FFP-maszkban és haj­hálóba beöltözve egy fertőtlenített csipesszel kétszeres simítózáras tasakokba csomagoltam a szent ostyákat, majd visszahelyeztem a tabernákulumba. Egy hetet pihent ott, és most a kis tasakokat tartalmazó dobozzal körbejárok, az általam ismert hívőknek nyújtom a misén megszokott módon, és ők a lehúzott ablakon kinyúlva átveszik a tasakot, és abból sterilen magukhoz veszik Jézust – tudtuk meg Miklós atyától, aki a tegnapi autósmisén áldásért könyörgött a családokért, a fiatalokért, a jó pásztorokért és azért, hogy adjon az Isten bőséges esőt a kiszáradt földre. Az anyák napja vasárnapja lévén áldást mondott minden szerető édesanyáért, nagymamáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában