Megpróbálnak optimistán figyelni a világra

Mint általában minden hasonló intézményre, a nagykarácsonyi Örökzöld óvoda kollektívájára is különleges feladatok várnak a mostani időszakban. Horváthné Támer Ilona, az intézmény vezetője mesélt nekünk a rájuk váró feladatok megoldásáról:

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás

– A polgármester által március 16-án elrendelt rendkívüli szünet óta csak azoknak a gyerekeknek tudjuk biztosítani az ellátásunkat, akiknek a szülei dolgoznak, és ezért nem tudják megoldani a felügyeletüket. Jelen pillanatban ez egy kisgyermeket érint, aki gyakran megkérdezi tőlünk az okát, hogy vajon hol vannak a többiek, és mikor jönnek ők is az oviba?! Azt hiszem, hogy jól viseli ezt a helyzetet, és szerencsére feltöltődik tőlünk, ahogy mi is tőle. A többi szülő úgy látszik, hogy egyelőre meg tudja oldani ezt a feladatot.

Ajtót nyitni a jövőbe – a szülők is igyekeznek

– Minden csoportunknak csináltunk egy zárt Facebook-csoportot, és az itteni helyzetre tervezett feladatokat megpróbáljuk online módon eljuttatni a gyerekeknek. A szülők pedig a lehetőségeikhez képest megcsinálják a számukra megadott feladatokat. Igyekezünk segítséget nyújtani, hogy az otthon közösen eltöltött idejük hasznosan teljen el mindenki számára. Azt gondolom, hogy ez több óvodában is bevált gyakorlattá vált ebben a nehéz időszakban.

A konyhán minden változatlan

– Nem csak erre az egy gyermekre és az ügyeletet adó személyzetre főzünk. Mi vállaltuk fel a tavaszi szünetre a rendszeres támogatásban részesülők és az egyszeri meleg­ételt kérő iskolások ellátását is. Az ételt mi is a mai szabályoknak megfelelően tálaljuk. Van, aki eljön érte, másoknak az önkormányzat juttatja el a lakására. Megpróbáljuk az iránymutatások szerint tenni a dolgunkat és optimistán figyelni a világra. Azt sugalljuk a szülőknek, a gyerekeknek és egymásnak is, hogy reméljük, hogy minél előbb túl leszünk ezen a bajon, és utána újra jókedvűen együtt élhetjük az életünket.

Közös s egyben különleges feladat

Horváthné Támer Ilona, az intézmény vezetője
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

– Sokféle tennivalót találunk magunknak. Tervszerűen felülvizsgáljuk a dokumentumainkat, a pedagógiai programunkat, a házirendet, ahogy a Szervezési és Működési Szabályzatot is. Ehhez kidolgozunk egy éves tervet is. Nyilván az ovi arculatához igazodva a környezeti nevelés és a zöldóvodai program lesz a hangsúlyos. Amikor ezekkel elkészülünk, akkor a testület elé fogjuk vinni. Nagyon várjuk vissza a gyerekeket és már arra is készülünk, hogy az iskolát kezdőktől milyen ünnepséggel búcsúzzunk el. Ennek a mostani időszaknak az elején hazaküldtük a gyerekek saját holmiját és megkezdtük a fertőtlenítő nagytakarítást, ami minden játékra és a textíliákra is vonatkozik. A mindennapjainkat a közismert egészségügyi szabályok betartásával éljük meg. Igyekezünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a fertőzést elkerüljük. Azt szeretnénk, ha ősztől ismét csupa jókedvű gyerek töltené meg a termeinket. Ehhez az új kicsikre is szükségünk lesz, akiknek most folyik a beiratkozása. A kormányrendelet szerint akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket, automatikusan felvételt nyernek az óvodákba. Azoknak a szülőknek, akiknek a kicsinye, a következő négy hónapban tölti be ezt az életkort, egy jelentkezési lapot küldtünk. Remélem, hogy az idei létszámunkat tartani tudjuk az iskolába indulók távozása után is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában