Kiemelt kórház a járvány alatt

A Szent Pantaleon Kórházban a koronavírus-járvány miatt a központilag kihirdetett veszélyhelyzet protokollja szerint végzik a munkájukat. Folyamatosan érkeznek a központi elosztórendszeren keresztül az egészségügyi dolgozók számára a speciális védőeszközök. A megváltozott helyzetről, a részletekről dr. Mészáros Lajos főigazgatót kérdeztük, aki az egészségügyben dolgozók nevében köszöni a közvélemény támogatását.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Várkonyi Zsolt

Kiemelt ellátóközpont lett a Szent Pantaleon Kórház

Eddig 130 000 ember ellátási körzete volt a kórház, de ez a veszélyhelyzet kihirdetésével megváltozott, tovább bővült. A fővárosi Szent László Kórház, illetve az ajkai regionális Magyar Imre Kórház teljes egészében átálltak a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére, ellátására, ezért az ő területüket szétosztották több más, erre kijelölt kórház között, így a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház is kapott új területeket. A dunaújvárosi kórház március 18-tól bekerült abba 14 kórházat magában foglaló rendszerbe, amelyet kijelöltek a koronavírusos betegek ellátására.

Az akut ellátásokra koncentrálnak

A főigazgató elmondta, hogy a megszokott ellátási protokollhoz képest a legfontosabb változás az, hogy a tervezett ellátásokat leállították. Kivéve azokat, amelyeknél az ellátás hiánya hosszú távú egészségkárosodást okozhat, tipikusan ilyenek például az onkológiai műtétek. Tehát az akut ellátásokra koncentrál a kórház. Ezen belül jelentősen megnövelték a fertőzőosztály kapacitásait, ágyszámát és létszámát is, és úgynevezett háttérintenzív-osztályos részlegeket jelöltek ki. Van olyan őrzőhelyiségük, ilyen például a frissen átadott neurológiai stroke-őrző, ami alkalmas erre a feladatra. llyen a műtő-ébredő is, hiszen most jóval kevesebb tervezett műtét történik az előbb említett okból kifolyólag, így ez is átalakítható intenzívosztályos-részleggé.

A kapcsolattartásról, a tájékoztatásról

Dr. Mészáros Lajos: a koronavírus-járvány idejére átalakították a betegellátás eljárásrendjét
Fotó: Várkonyi Zsolt

Ami betegek és hozzátartozók kapcsolattartására vonatkozik, a veszélyhelyzet kihirdetése óta látogatási tilalom van. A betegeknek meghatározott, a kapcsolattartásra vonatkozó jogaik is vannak. Ennek részeként telefonon érintkezhetnek családtagjaikkal, hozzátartozóikkal, akik csomagot is küldhetnek be a portaszolgálat közvetítésével. Ami a kórház külső félnek adandó hivatali tájékoztatási kötelezettségét illeti, az csak a veszélyhelyzeti előírások szerint történhet. Ennek részeként a koronavírus-járványhoz kapcsolódó tájékoztatásról kizárólag a központi irányító törzs rendelkezhet, a kórházaknak egyenként erre nincs felhatalmazásuk.

Új betegellátó eljárási rend lépett életbe

Azoknál a részlegeknél, ahol maga a koronavírus-ellátás folyik a kórházban – ez az intenzív, az infektológia, azaz a fertőző, valamint a sürgősségi osztály – kötelező a speciális védőfelszerelések használata.

Maga a koronavírus-gyanú feltárása az eljárásrend szerint egyébként már a kórházi épületen kívüli ellenőrző sátornál, a beléptetési pontnál testhőmérséklet-méréssel és szóbeli megkérdezéssel kezdődik. Ezt mindenkivel, aki a kórházba belép, megcsinálják. Ennek eredménye alapján itt történik az úgynevezett betegút meghatározása. E szerint van egy vörös és egy fehér út, amelyben már a legelején leválasztják a koronavírus-gyanús eseteket. Ez alapján kerülhetnek tovább az ellátottak a vörös vagy fehér zónába. Ez három területet, a sürgősségi, az infektológiai és az intenzív osztályt érinti. A sürgősségi ellátásban maga a vörös zóna a régi sürgősségi osztály területén lett kialakítva. Ide kerülnek a koronavírus-gyanús betegek vizsgálatra és diagnosztikára. Az új épületszárny földszintjén alakították ki a fehér zónát – nevezzük úgy, hogy – az egyéb sürgősségi betegek ellátására. A sürgősségi ellátás mellett az intenzív és az infektológiai osztályon is felállították a vörös és fehér zónát, ahol külön kezelik a koronavírus-gyanús és az nélküli betegeket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az intenzív osztály esetében vörös zóna lett az eredeti ellátóhely, a fehér zónát pedig a neurológiai osztály újonnan létrehozott – a már korábban említett – stroke-őrzőjében alakították ki. A diagnosztikában (értsd: sürgősségi ellátás) is szétválasztották a vörös és fehér zónát, így megvan, hogy melyik röntgenkészüléken készülnek mellkasfelvételek a koronavírus-gyanús esetekben, és hova mennek az „egyéb” betegek. Ugyanez megvan az ultrahangvizsgálat esetében és a liftnél is kijelölték, hogy melyik a „vörös”. Ezek nagyon fontos lépések, hiszen ezek annak érdekében történtek, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a nem koronavírus-gyanús, de kórházi ellátásra szoruló betegek.

Speciális védőeszköz-ellátás

A kórházi beszerzésekkor külön kell választani a már korábban szerződésben lekötött kapacitásokat, illetve az egyedi beszerzéseket. A speciális védőeszközöket e tekintetben is soron kívül kezelik, ezeket engedélyeztetni kell a „központi operatív törzzsel”, amely a gyakorlatban 24 órán belül megtörténik.

Szerdán (ahogy ezt tegnap már dr. Galambos Dénes minisztelnöki biztos is elmondta – a szerk.) megkapták azokat a speciális védőeszközöket, amelyeket a járványügyi helyzetben tudnak felhasználni: 100 darab FFP3, 600 FFP2, 100 orvosi szkafander és védőszemüveg, valamint 50 ezer darab védőkesztyű.

A kórház veszélyhelyzeti működésével kapcsolatban létrehoztak egy belső menedzsmentszintű operatív törzset, amelynek tagjai a főigazgató mellett az orvos-, az ápolási és a gazdasági igazgató, valamint a sürgősségi és az infektológiai osztály vezetője. Naponta ülésezik ez a törzs, és az aktuális eljárásrendnek megfelelően meghozza azokat a belő döntéseket, amik szükségesek.

(Az interjút követően kaptuk a hírt, amely szerint hétfőn reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás „kórházparancsnokok”. Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos „karbantartása” a „kórházparancsnokok” feladata lesz – a szerk.)

Folyamatos a védőeszköz-ellátás

Minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos, ápoló speciális maszkot kap

A járványügyi helyzet az élet szinte minden területén felülírja a korábban megszokott gyakorlatot. Prioritás a kórházi dolgozók speciális védőeszközökkel való ellátása. Mindamellett prioritás a nagy foglalkoztatók tevékenységének biztosítása, illetve a munkahelyek védelme, megtartása. Erről is szólt lapunknak dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos lapunknak elmondta, hogy folyamatosan segíti a kórház főigazgatójának, dr. Mészáros Lajosnak a munkáját. Kapcsolatot tart az országos tiszti főorvossal és a kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy a védekezést minél hatékonyabban lehessen ellátni a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. Elmondása szerint – a koronavírus-járvány miatt – olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki nem tud megoldani. Mindenkinek megvan felelőssége, az összefogás ideje érkezett el a széthúzás helyett.

Ami a járványügyi helyzettel kapcsolatos központi intézkedéseket illeti, a védőfelszereléseket tekintve a kormány jelentős tételeket kötött le keleten, elsősorban Kínában, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. A keddi napon a többi között több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából. A BVOP napi szinten 25 ezer maszkot gyártat a fogvatartottakkal, ami a héten felfut napi 80 ezerre. A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta, hogy védekezésnek nincsen költségvetési korlátja, mivel egy felülről nyitott keret áll rendelkezése. A szükséges legmodernebb védőfelszerelésekből nem lesz hiány a városi kórházban.

Dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa nyilatkozott lapunknak
Fotó: Zsedrovits Enikő

A miniszterelnöki biztos megerősítette: az operatív törzs döntése szerint minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló a legmodernebb, speciális orvosi maszkot és védőfelszerelést kapja meg.

Lapunknak elmondta, hogy szerdán a dunaújvárosi kórház megkapta azokat a speciális védőeszközöket, amelyeket a járványügyi helyzetben tudnak felhasználni: 100 darab FFP3, 600 FFP2, 100 orvosi szkafander és védőszemüveg, valamint 50 ezer védőkesztyű. Folyamatos a védekezéshez szükséges eszközök beszállítása, az eddigi 700-on túl további 1000 darab speciális orvosi maszk is érkezik a városi kórházba.

A miniszterelnöki biztos arról is tájékoztatott, hogy a kórház veszélyhelyzeti működésével kapcsolatban a kórház vezetése létrehozott egy belső menedzsment szintű operatív törzset, amelynek tagjai a főigazgató mellett az orvos-, az ápolási és a gazdasági igazgató, valamint a sürgősségi és az infektológiai osztály vezetője. Naponta ülésezik ez a törzs és az aktuális eljárásrendnek megfelelően meghozza azokat a belső döntéseket, amik szükségesek.

Dr. Galambos Dénes emlékeztetett arra, hogy a kórházban az épületet, az eszközöket és berendezéseket is beleértve csaknem 7 milliárd forintos fejlesztés történt az elmúlt években, amelynek része volt egy új diagnosztikai és műtőblokk kialakítása is.

A Szent Pantaleon Kórházban a koronavírus-járvány miatt központilag kialakított eljárásrend szerint végzik a munkájukat
Fotó: Várkonyi Zsolt

A kormány a járvány miatt gazdaságvédelmi intézkedéseket is hozott, amelyek többi között a magyar emberek munkahelyeinek megvédését célozzák. Olyan intézkedéseket támogat a kormány, amelyek segítik a dolgozókat munkában maradni. Az eddigi döntésekkel 3600 milliárd forint maradhat az embereknél idén. Az eddigi intézkedéseken túl újabbakra is szükség lesz, minden ágazatban vizsgálják, hogy milyen célzott, átmeneti támogatást tudnak nyújtani.

Dunaújvárosban a nagy foglalkoztatók helyzetét folyamatosan figyelemmel kíséri a miniszterelnöki biztos, a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetésével rendszeresen egyeztetnek a gyár és a munkavállalók helyzetével kapcsolatban.

Lapunknak a miniszterelnöki biztos elmondta, hogy az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje a kormányhoz fordult, mivel a válság a vállalatot is kiemelten érinti. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalat helyzetét és javaslatait a napokban fogja a Bártfai-Mager Andrea – a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter asszony – vezette gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport megvizsgálni, és azzal kapcsolatosan javaslatot fog tenni a kormánynak.

A vasmű helyzete azonban ismert a kormány előtt, mivel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével és a miniszterelnöki biztos bevonásával folyamatosak a társaságcsoport orosz tulajdonosi körével a vállalat jövőjét érintő tárgyalások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában