Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos szűk pátriánk lakója

2020.03.31. 07:00

Aki már bizonyított katasztrófahelyzetben is

A koronavírus-járvány elleni országos védekezés központi alakja, az operatív törzs oszlopos tagja az a dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki szűkebb pátriánk, jelesül Nagyvenyim lakója.

Brousil Csaba

Budapest, 2020. március 7. Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az utóbbi napokban az ellenzéki sajtó nemtelen támadásoknak vetette alá dr. Müller Cecíliát, mondván, hogy nincs megfelelő hozzáértése, alkalmatlan a válság kezelésére, és nem más mint egy irgalmas nővér. A Ripost című napilap közölt egy összeállítást a tiszti főorvosról. Hangsúlyozzuk, hogy nem az említett felvetésekre reagálva. Cikkük viszont akaratlanul is csattanós választ ad néhány felmerült tézisre.

Mi, itt élők különösen is figyelünk a tiszti főorvosra, hiszen családjával a szomszédos településen, Nagyvenyi­men él. De dolgozott Dunaújvárosban és Mezőfalván is, úgyhogy egy földinkről van szó. Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere a Ripostnak elmondta, hogy Cilit – merthogy mindenki így hívja Venyimen – nagyon kedvelték a betegei, amíg a községben dolgozott háziorvosként. Sőt az is kiderült, hogy a helyi gyógyszertár megnyitása lényegében neki volt köszönhető. „Most a szakmája csúcsán van, de azzal tisztában kell lennünk, hogy oda el is kellett jutnia. Rengeteg időt és energiát fektetett az egészségügybe, neki ez nemcsak a munkája, de a hivatása is, éppen ezért tudja teljes szívből végezni ezt a mai napig” – vélekedett róla Vargáné Kaiser Katalin.

Korábban dolgozott Dunaújvárosban valamint a környező településeken is

A kolontári vörösiszap-katasztrófánál is helytállt, ami teljesen új helyzet volt, nem volt recept, mit és hogyan kell tenni. Döntenie kellett, mint tisztiorvosnak, és szinte másodpercek alatt a kilakoltatásról döntött. Segített a mentésben, védte az embereket. Tehát nem igaz, hogy extrém helyzetben nem szerzett még tapasztalatot, mint ahogy azt több fórumon is állították róla az ellenzéki oldalon.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tagja az Operatív Törzsnek is, mely a koronavírus elleni védekezést irányítja
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Dr. Müller Cecíliára „azokat a szavakat tudnám használni, hogy: intelligens, nagy tudású, jószívű. Ő annyi embernek segített, olyan sok mindent letett az asztalra! De sosem kérkedett vele. Nagyon örülök, hogy most egy ilyen posztot tölt be, őrá figyel mindenki. Mi bízunk benne és hallgatunk rá, amit ő mond, azt teszik az emberek. Orbán Viktor nyugodt lehet, a doktornő tökéletes választás volt, lelkiismeretes ember tölti be ezt a fontos pozíciót” – mondta a helyi szakgyógyszerész a Ripostnak.

Dr. Müller Cecília 1984-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát.

Négy szakvizsgával rendelkezik, mind olyan, ami most nagyon jól jön a járvány idején: üzemorvostan, háziorvostan, közegészségtan-járványtan, megelőző orvostan és nép­egészségtan.

Dunaújvárosban volt kórházi orvos, majd a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinát üzemorvosa, 1991–96 között Nagyvenyimen háziorvos, majd dunaújvárosi tiszti főorvos. 2010-től néhány hónapon át a Közép-Dunántúli Régió tiszti főorvosaként irányította az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítását.

2011-ben a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, majd országos tiszti főorvos lett.

Kitüntetésekkel is elismerték elhivatott szakmai munkáját: Honvédelemért Kitüntető Cím, Fenyvessy-emlékérem, Népegészségügyért Emlékérem – foglalta össze a Ripost a tiszti főorvos szakmai életrajzát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában