országszerte sokkoló események

2020.02.10. 11:30

Rengeteg iskoláskorú gyerekben dúl az erőszak

Iskolai erőszak. Számos formát ölthet és egyáltalán nem szorítkozik csak a szociális gettó képzeletbeli falai közé. Egy aktuális probléma, ami a magyar oktatás mindennapjait átszövi, és amire valamilyen módon reagálniuk kell.

Tóth Alexandra

368957

Fotó: shutterstock

2019. december 5., Győr. Egy nívós középiskola 17 éves diákja késsel támadt 51 éves fizikatanárnőjére, megbosszulva egy rossz érdemjegyet. 2020. január 9., Sándorháza. Egy elsős tanuló ceruzával nyakon szúrta társát. 2020. január 10., Kaposvár. A Zita Speciális Gyermekotthonban egy kamasz fiú pusztán szórakozásból brutálisan bántalmazta társát, amit egy harmadik fél videóra rögzített. Ez csupán néhány eset a közelmúltból, amik óriási port kavartak, és amikre az ország egy emberként keresi a magyarázatot.

Sok gyerek jár iskolába félve, mások pedig maguk a félelem okozói – mindkét táborra fi gyelnünk kell!
Fotó: shutterstock / illusztráció

A bántalmazás kényes téma, valamennyi, akár közvetve, akár közvetetten érintett személy fél. Arra, hogy vajon mi zajlik az agresszor fiatalok fejében, több iskolapszichológus felkeresése után végül Eipel Ilona IOP-koordinátor azt mondta, a legkülönbözőbb okok miatt válhatnak bántalmazóvá a gyerekek, sőt, olykor egyszerre több rizikófaktor is közrejátszik. A mérgező családi háttér, a nagy nyomás, a média, a félelem, az otthoni erőszak, elhanyagolás mind-mind indikátora lehet a társaikat, tanáraikat valamilyen módon terrorizáló gyerekek magatartásának.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat honlapján közölt, bántalmazásról szóló közlemény azt is kimondja, hogy „A bántalmazás jelenségét vizsgálva a bántalmazó részéről minden esetben felfedezhető az áldozat megszégyenítésének, meg­félemlítésének szándéka, az erőfölénnyel való visszaélés, valamint a rendszeresség és a szándékosság. A bántalmazás célja valójában a hatalom megszerzése a közösségben, hogy ezáltal a bántalmazó olyan pozícióba kerüljön, ahonnan irányítani tudja a nála gyengébbeket.”

Eipel Ilona hangsúlyozta, Dunaújváros oktatási intézményeiben iskolapszichológus dolgozik, akikhez bizalommal fordulhatnak a diákok. Krízishelyzet esetén egy teljes szakértői gárda áll rendelkezésre.

A rendőrség is ügyel a prevencióra

Az iskolai bántalmazás kapcsán Kiss Dénes, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, nemcsak városunkban, hanem a térségükhöz tartozó további 15 település általános és középiskolájában működik az iskolarendőr-program, amelynek szerves részét képezik azok az órák, amikor nemcsak a kábítószer veszélyeire vagy épp a biztonságos közlekedésre, hanem az erőszak helytelenségére is felhívják a figyelmet, legyen az akár testi fenyítés, akár bármilyen formában történő zaklatás. Az iskolarendőr pozíciót betöltő egyenruhások arról is informálják a gyerekeket, hogy amennyiben krí­zist érzékelnek vagy élnek át, milyen szakemberhez (pedagógus, iskolapszichológus, rendőrség) fordulhatnak. Hozzátette, környezetünkben szélsőséges esetről tudomásunk nincsen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában