szponzorált tartalom

2020.02.03. 17:47

Fogápolási tippek házi kedvencekhez

Egy felelős gazdinak nagyon sok fontos teendője van házikedvence körül. A rendszeres sétáltatás és etetés mellett a kedvencünk szőrével, körmével és fogával is foglalkozni kell, ha azt szeretnénk, hogy sokáig egészségesen éljen. A fogak ápolása tűnhet a legnagyobb kihívásnak, pedig az sem egy ördöngősség.

Kutyáknál, macskáknál a megfelelő mennyiségű mozgás mellett nagyon fontos az egészséges táplálkozás is. A táplálkozás a kutyák és macskák esetében a fogazat állapota miatt is fontos.

Házikedvencek ma

A kutyák és macskák ugyanis rágással tisztítják a fogsorukat. Mielőtt háziasították volna őket, ezek az állatok nem konzervet, száraz tápot, vagy főtt ételt ettek, hanem levadászták az élelmet és szőröstül-bőröstül, csontostól felfalták. Nagyon sokat kellett rágniuk, azaz sokat használták a fogaikat, amely egyben azt is jelentette, hogy tisztán tartották a fogsorukat. Mára a házikedvencek is elkényelmesedtek. Nekünk is egyszerűbb őket kész ételekkel etetni és nekik is sokkal ízletesebb falatok kerülnek így a tálba, melynek eredménye, hogy kevesebbet rágnak.

A cica egészsége

A macska viselkedése sok mindent elárul a hangulatáról. Csak figyeld a cica testbeszédét és tudni fogod, hogy jól érzi-e magát, vagy éppen valamire szüksége van. Sok macska például nem bírja, ha csak a lakásban kell lennie, mert nem éri elég inger. Ingerszegény környezetben kénytelen magát szórakoztatni és ilyenkor történnek a bosszantó dolgok. Felmászik a függönyön, leveri a sótartót, vagy éppen váratlanul megtámadja a vendégeidet.

Egy lakásban tartott macskát másképp kell etetni, mint egy olyan cicát, aki élete nagy részét a szabadban, sok mozgással tölti. Fontos, hogy olyan ételeket válassz már kölyökmacska korban, melyek minden szempontból megfelelnek az igényeinek.

Az ételek milyensége a macska fogazata szempontjából is fontos. Annak érdekében, hogy a cica sokat rágjon, és ezzel tisztítsa fogait, a konzerv ételek mellett adj neki szárazeledelt is. A szárazeledelek fogyasztásával nagyobb esély van arra, hogy a macska fogazata egészséges maradjon és ne alakuljon ki a fogkő, fogínybetegség, fogszuvasodás.

Az egészséges fogazathoz a rágás elengedhetetlen

Így ápold a kutyád fogait

Kutyád fogait is az tartja tisztán, ha sokat rág. Ha kölyökkutyád van, akkor ezt biztosan tapasztalod, mert a kutya fogváltás során mindent szétrág a cipőktől kezdve a könyvekig.

Annak érdekében, hogy a kutya fogazata egészséges maradjon fontos, hogy felnőtt korban is legalább olyan sokat rágjon, mint kölyökkorában. Csak ne cipőket, könyveket és bútorokat. Vegyél neki rendszeresen szárazeledelt, amit sokkal jobban meg kell rágni, mint a nedves tápokat. Emellett a kutyák számára lehet kapni fogtisztító jutalomfalatot, amely azon kívül, hogy örömet okoz a kutyának, még hasznos is.

A kutyáknál kialakult fogkövet állatorvos is el tudja távolítani, de ha szeretnéd ezt elkerülni, akkor próbálkozz azzal, hogy kutya fogkefét és kutya fogkrémet vásárolsz és megpróbálod rendszeresen megtisztítani a kutyád fogát. Ez sok türelmet, kitartást és pedagógiai érzéket igényel, de ha sikerül, akkor nagyon büszke leszel magadra.

  • Ha kölyökkutyád van, és nem szeretnéd, hogy mindent szétrágjon, amíg nem vagy otthon, szerezz be egy szobakennelt és abban alakítsd ki a helyét. Éjszakára is jó megoldás lehet, ameddig kialakul a szobatisztaság.
  • Próbáld ki a májízű fogkrémet, azzal biztos sikered lesz, ha meg akarod mosni kedvenced fogát!
  • Használd a fogtisztító jutalomfalatot, ha a kedvében akarsz járni!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában