Hasznos tanácsok a téli légúti betegségek megelőzéséhez

2020.01.12. 07:00

Harcban az immunrendszer

A kórokozókkal vívott harcban rendkívül fontos szerepe van immunrendszerünk állapotának.

Török Tímea

A téli hónapokban fokozottabban oda kell figyelnünk szervezetünk megerősítésére, de számos más tényező is beleszólhat a fertőzések és légúti megbetegedések elkerülésébe.

Fontos a párás, jó levegő. Ha otthonunkban nem engedjük a páratartalmat ötven százalék alá csökkeni, jó eséllyel nehezebben szaporodnak el, és maradnak életben a kórokozók, amelyek a száraz levegőt kedvelik. A nedvesség hiánya az orr-nyálkahártyák kiszáradását is előidézi, megkönnyítve ezzel a kórokozók bejutását szervezetünkbe. Használjunk természetes illóolajokat, ezeknek bizonyítottan antiviráns és antibakteriális hatásuk van. Mindemellett jó illattal töltik meg lakásunk vagy házunk levegőjét.

Az egészség és sport télen is elválaszthatatlan páros Fotó: pixabay

A jó hangulat alapvető. Mert a vírusok nem szeretik a derűs, optimista embereket, velük szemben jóval kisebb az esélyük, hiszen ők gyorsabban legyűrik a betegségeket is. Csökkentsük életünkben a stresszt, mivel a lelki problémák is gyengítik szervezetünk fizikai állapotát.

Figyelni kell a higiéniára. Talán az egyik legfontosabb tényező a betegségek kiküszöbölése érdekében. A kórokozók nagyjából kilencven százaléka ugyanis a kezünkön keresztül jut be a szervezetünkbe. Mossunk naponta többször alaposan kezet, és ügyeljünk a tisztaságra.

Az egészség kapcsán mindig szóba kerül a sport. Egy edzett szervezet hatékonyabban és gyorsabban reagál a kórokozók támadására. Ne gondoljunk itt az edzőteremben napi szinten eltöltött órákra, hiszen akár napi félórás sétával is biztosítható szervezetünk számára a szükséges testmozgás. Emellett néhány alkalom a szaunában szintén erősítheti az immunrendszerünket.

Az egészséges táplálkozásról hallunk talán a legtöbbet. A vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának lehetősége ma már egész évben rendelkezésünkre áll. Most elsősorban a megfelelő mennyiségű C- és D-vitamin-bevitelre kell figyelni.

Köztudottan az emberi immunrendszer közel 80 százalékát bélrendszerünk nyálkahártyája teszi ki. A probiotikumok – amelyek jótékony hatású baktériumok – alkalmazásával megerősíthetjük immunrendszerünk védekezőképességét.

A védőoltás ma már mindenki számára elérhető. Mivel hazánkban lassan megkezdődik az „influenzaszezon”, a vakcinával sikerrel felvehetjük a harcot a betegséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában