A döntés pedig nem mindig egyszerű

2019.11.10. 15:00

Nem mindegy, milyen a matrac

Van, aki a puha és süppedős, míg más a kemény ágybetétre esküszik. A megfelelő matrac kiválasztása azonban nem csak megszokás kérdése.

Mediaworks/Lakáskultúra

A gerincünk egészsége és a pihentető alvás a megfelelő matracon is múlik

A döntés pedig nem mindig egyszerű. Testsúlyunk és testalkatunk, megszokott alvási helyzetünk és esetleg az egészségügyi bántalmaink határozzák meg, milyen matrac képes a leghatékonyabban tehermentesíteni gerincoszlopunk csigolyáit és a hozzájuk kapcsolódó izmokat, inakat, ínszalagokat, vagyis melyik biztosít kényelmes és regeneráló pihenést. Általánosságban elmondható, hogy az erősebb testalkatú, illetve az átlagosnál nagyobb testsúlyú embereknek a viszonylag keményebb – de nem túlzottan merev – felületű ágybetétek a legjobbak, míg az átlagos testfelépítésű és súlyú emberek félkemény matracon pihenhetik ki hatékonyan mindennapi fáradalmaikat. Sajnos önmagában nincs üdvözítő matracalapanyag, az egyéni kényelmi igény dönti el, melyik lesz a nekünk megfelelő. Vannak azonban praktikus és kevésbé praktikus matracipari alapanyagok, a túlzottan keményen és mereven kívül minden anyag megfelelő lehet, ha a minősége és a tulajdonságai rendben vannak.

LATEX

A manapság igen divatos matracfajta a kaucsukfa nedvéből készül. Minél magasabb a természetes gumitartalma, annál borsosabb az ára, persze a minősége is annál jobb. Szerkezeténél fogva könnyű és jó légáteresztő, miközben gondoskodik a gerincoszlop megfelelő alátámasztásáról és könnyen felveszi a test formáját. Nem szívja magába a port, ezért rendkívül higiénikus. Jó tudni: érdemes rendszeresen átszellőztetni és forgatni, különben bepenészedhet.

SZIVACS

A habszivacs matrac legnagyobb előnye kedvező ára. Igazán kényelmes, ám hosszú távon torzulhat ott, ahol kifeküdjük. Az alvás közben termelt hőt nem tudja elvezetni, hiszen a légáteresztő képessége igen csekély. Az új típusú, úgynevezett hideghab matracok viszont már hosszú távon is megőrzik az alakjukat, alaposan kiszellőztethetők és antiallergének.

TÁSKARUGÓS

Elnevezését arról kapta, hogy a belsejébe épített rugók külön-külön textilzsákokba vannak varrva, így nem tudnak összeakadni. A hagyományos típusokhoz képest jóval több rugót tartalmaz, ezek önállóan mozognak, követik a test vonalát, és kényelmes alvást biztosítanak. A matrac belsejében azonban idővel leülepszik a por, alkalomadtán érdemes alaposan kiporolni, majd átporszívózni.

KÓKUSZROST

Bár a préselt kókuszrost betéttel gazdagított matrac elég drága, előnyös tulajdonságai garantálják a nyugodt alvást és az ehhez szükséges egészséges környezetet. Igen magas a nedvesség- és a légáteresztő képessége. Kellően rugalmas, ugyanakkor erős és tartós, ráadásul a poratkák sem tudnak megtelepedni benne, határozottan jó választás tehát az allergiásoknak.

EMLÉKEZŐHABOS

Korunk egyik új vívmánya az emlékezőhabból gyártott matrac, amely speciális anyagának köszönhetően pillanatok alatt felveszi a test formáját, majd miután kiszálltunk az ágyból, újra visszanyeri eredeti formáját. Különösen időseknek és betegeknek ajánlott, mert nem akadályozza a vérkeringést.

Tippek

• Ha derék- vagy hátproblémákkal küzd, közepesen kemény vagy kemény matracot válasszon!

• Ha jelentős eltérés van az ön és a párja testsúlya között, két külön matracot helyezzenek az ágyrácsra, így ha egyikük sokat forgolódik, a másik akkor is nyugodtan alhat. • A matracvédő huzatok előnye, hogy könnyen levehetők és kimoshatók, de ez persze nem helyettesíti az ágybetét rendszeres átporszívózását.

• Háromhavonta célszerű a matracot megfordítani, így mindkét oldalán egyenletesen használódik majd el a fekvőfelület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában