El kell dönteni: a Jézuska, az Angyalka, esetleg a Mikulás érkezik-e majd?

2019.11.26. 11:00

Értékes örökségek a hagyományok

Szakértők szerint a családi hagyományok generációkon átívelő, tudatosan ápolt, fenntartott szokások, amelyek tükrözik a család érték- és normarendszerét.

Török Tímea

Jellegzetes, minden családban egyéni rituálékban nyilvánulnak meg a tradíciók, amelyek az összetartozását, identitását erősítik. Ilyen ceremóniák során alakulnak ki a családon belüli szerepek, viszonyok is. Ahogy a közös étkezésnél fontos, hogy ki szed vagy ki kap az ételből először, ki szeleteli fel a húst, kinek mi a szerepe egy születésnap megünneplésében vagy a nyaralás előkészítésében.

Régebben már az öltözködés, a ruhadarabok is jelezték az életkorban, élethelyzetben bekövetkezett változásokat. Ma már mi alakíthatjuk a saját tradícióinkat, amit nem is olyan könnyű irányítani az üzletek ünnepi kínálatától roskadozó polcai között szlalomozva. Hiszen a piac is irányítani, de legalább sugallni akar, ha mást nem is, de a lehető legtöbb vásárlást biztosan. A hagyományainkkal arról is döntünk, hogy milyen ünnepeket és hogyan ünneplünk meg, milyen fogyasztók leszünk, és hogyan kapcsolódunk a kulturális és vallási tradíciókhoz. A Jézuska, az Angyalka, esetleg a Mikulás jön majd a szeretet ünnepén?

Ma már mi alakítjuk a ­saját tradícióinkat, ami nem is olyan könnyű

A szeretet kifejezésének megnyilvánulásai is kultúrához kötöttek, a szellemi örökségünk részei. Az érzelmek kifejezésének hagyománya is a családi kultúrával együtt öröklődik, s erről is elmondható, hogy ugyanúgy végtelen számú családi mintázat létezik, mint például a nyaralási szokásokban. Vagyis az érzelemkifejezés módjaiban is nagyon különbözünk egymástól.

Van, ahol csak a tárgyi, anyagi kifejezési forma jelzi a szeretet, megbecsülés nagyságát. Máshol az együtt töltött idő, a figyelem, a kapcsolat minőségének mércéje, s vannak, akik az érintések gyakoriságával fejezik ki ragaszkodásukat egymás iránt.

Alakíthatjuk, bővíthetjük, újakkal gazdagíthatjuk a hagyományokat
Fotó: pixabay

Hazánkban általában december 6-án érkezik a Mikulás, hogy megjutalmazza a jó gyermekeket. Aki viszont nem volt jó, azt a krampusz virgáccsal bünteti meg. December 24-én a Jézuska jön el a családokhoz, akinek érkezését a karácsonyi csengettyű hangja jelzi. Ekkor kezdődik az ajándékozás. Az új kontinensen hagyomány a karácsonyi zoknik kiakasztása a kandalló fölé, amelyekbe az éjszaka során a télapó belecsempészi az ajándékokat.

De vitathatatlanul nagy szükség van a közös hagyományokra, amiket az egész család szerethet, a gyerekek pedig felnőve is szép emlékeket őriznek majd ezekről az kedves szokásokról értékes örökségként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában